Yes, je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Spannend! Je weet nooit precies welke sollicitatievragen ze gaan stellen, maar gelukkig kun je je met deze 102 veelgestelde sollicitatievragen goed voorbereiden. Zo ga je zelfverzekerd je sollicitatieavontuur tegemoet!
Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is het halve werk. Een open deur, maar oh zo waar!
Ga je je voorbereiden op vragen tijdens het sollicitatiegesprek, hou jezelf dan goed voor dat er geen goede en foute antwoorden zijn. Het gaat erom dat je zelfkennis hebt, dat je kritisch naar jezelf kunt kijken.
Op basis van uitgebreid onderzoek hebben we de meestgestelde sollicitatievragen op een rij gezet. De populairste sollicitatievragen zijn dikgedrukt. We hebben er tips bij gezet, zodat je deze vragen extra goed kunt voorbereiden.
TIP Leer de antwoorden op deze sollicitatievragen niet uit je hoofd, want dat komt onnatuurlijk en gemaakt over. Het gaat niet om de precieze bewoordingen, maar om de kern van je verhaal.
Wees eerlijk
Er is een ding wat je beter niet kunt doen bij een sollicitatie: liegen. Vroeg of laat komt de waarheid toch wel naar boven. Het is veel belangrijker dat jij en de werkgever ontdekken of er een klik is tussen jullie beiden.
De eerste sollicitatievraag is meestal: “Wil je wat te drinken?”
Van de sollicitatie vragen is er eentje die je meestal als eerste krijgt: “Wil je wat te drinken?” Antwoord altijd ‘ja’, want zo voelt de ander zich een goede gastheer of gastvrouw. Bovendien is een slokje drinken ook goed om tijd te rekken als je even wil nadenken over het antwoord op een vraag.
Tijdens een online sollicitatiegesprek is deze vraag natuurlijk een beetje vreemd. Sowieso voelt een online gesprek wat ongemakkelijker dan een face-to-face gesprek. Probeer jezelf te ontspannen en breek het ijs met een grapje of een persoonlijke anekdote. Je zal zien dat het snel went, online solliciteren.
Sollicitatievragen over jou (persoonlijke sollicitatievragen)
Natuurlijk wil je potentiële werkgever weten wie hij voor zich heeft zitten. Daarom zal hij altijd een aantal persoonlijke vragen tijdens het sollicitatiegesprek stellen. Die gaan bijvoorbeeld over je competenties en goede eigenschappen. Soms wordt er gevraagd hoe jij het zelf ziet, maar soms ook naar wat anderen over jou vinden.
Vragen over jou als persoon
- Vertel eens iets over jezelf? Wie ben jij? Introduceer jezelf kort en bondig met informatie die relevant is voor de recruiter. Vertel iets over je werkervaring en opleiding, wat je passie is, waarin je uitblinkt en/of welke uitdaging je zoekt. Een klein persoonlijk tintje mag natuurlijk best: vertel gerust dat je in je vrije tijd trompet speelt. Uiteindelijk gaat het immers ook om de mens achter de werknemer.
- Wat zijn je drie sterkste punten? Borstklopperij gaat ons Hollanders niet gemakkelijk af. Toch is het belangrijk dat je weet waar je goed in bent. Omkleed je positieve karaktereigenschappen met concrete voorbeelden. Noem natuurlijk wel competenties die een link hebben met de vacature.
- Wat zijn de drie punten die je aan jezelf wilt verbeteren? Welke eigenschap zit jou in de weg? Je mag je zwakte best in iets positiefs omzetten (“Ik ben erg perfectionistisch, maar daardoor is mijn werk altijd van hoge kwaliteit”), maar overdrijf het niet. Je mag best een echte uitdaging op tafel leggen. Wat zou je willen veranderen en wat wil je doen om daaraan te werken? Je laat daarmee zien dat je kritisch op jezelf kunt reflecteren.
- Wat zijn jouw valkuilen?
- Hoe zouden je collega’s en manager je omschrijven?
- Wat motiveert jou in je werk?
- Hoe zou je jezelf in één woord omschrijven?
- Wat onderscheidt jou van andere kandidaten? Voor jou tien anderen. Of toch niet? Wees duidelijk in wat jouw ‘unique selling point’ is. Welke mix van eigenschappen en vaardigheden maakt dat ze niet om jou heen kunnen?
- Waarom zouden we jou moeten aannemen?
Vragen over specifieke competenties
- Ben je een goed georganiseerd persoon en waar blijkt dat uit?
- Ben je meer iemand van de grote lijnen of van de details?
- Wat kan jou boos maken in je werk?
- Hoe ga je om met teleurstellingen?
- Hoe ga je om met plotselinge veranderingen?
- Hoe is jouw time management?
- Wanneer is de laatste keer dat je initiatief hebt genomen?
Vragen over je drijfveren en passies
- Als je niet hoefde te werken, wat zou je dan doen?
- Wat zou je doen als je de loterij zou winnen?
- Welke dromen hoop je ooit nog eens te vervullen?
- Wat vind je in je vrije tijd leuk om te doen?
- Waar word je gelukkig van?
- Wat is jouw passie?
- Wie zijn jouw helden?
- Waar mag ik je ‘s nachts wakker voor maken?
Vragen sollicitatiegesprek over hoe je in teamverband werkt
Als je bij een nieuwe organisatie gaat werken, wil je potentiële werkgever natuurlijk graag weten of je goed past in het team. Daarom je tijdens het sollicitatiegesprek vragen verwachten over de manier waarop jij je in teamverband beweegt.
- Hoe functioneer je in een team? Voor recruiters is het belangrijk om te weten of je goed kunt samenwerken, of je in het al bestaande team past en welke rol je daarin aanneemt. Wat voeg jij in een team toe? Ben jij iemand die structuur aanbrengt of ben je juist een sfeermaker? Een team functioneert het best als er verschillende rollen in vertegenwoordigd zijn, dus ook daar zal naar gekeken worden.
- Welke rol neem jij meestal aan in teamverband?
- Ben je een leider of een volger?
- Indien van toepassing: Waaruit blijkt je aanleg voor leiderschap?
- Wat is volgens jou de sleutel tot een succesvol team?
- Met welk type collega kan jij goed samenwerken?
- Welke kwaliteiten waardeer je het meest in collega’s?
- Hoe ga je om met collega’s die je niet zo liggen?
- Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?
Sollicitatievragen over je studie
Zeker als je net afgestudeerd bent, zijn goede sollicitatievragen over je opleiding onvermijdelijk. Met deze vragen wil je werkgever vooral toetsen wat je heeft gemotiveerd om juist in dit vakgebied te willen gaan werken.
- Wat voor studie heb je gedaan?
- Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
- Als je opnieuw mocht kiezen, zou je dan voor dezelfde opleiding kiezen?
- Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
- Wat voor type student was je?
- Wat voor werk deed je naast je studie?
- Hoe kijk je terug op je studententijd?
- Indien van toepassing: waarom ben je geswitcht naar een andere studie?
- Indien van toepassing: waarom heb je langer over je studie gedaan dan gebruikelijk is?
- Indien van toepassing: waarom denk je dat je toch geschikt bent, ondanks dat je niet aan de opleidingscriteria voor deze functie voldoet?
Sollicitatievragen over je huidige/vorige baan
Misschien is het al even geleden dat je hebt gewerkt. Het kan ook zijn dat je vanuit een baan aan het solliciteren bent. Hoe dan ook worden er tijdens de sollicitatie vragen gesteld over je huidige of vorige werk.
- Wat doe je precies voor werk? Wees concreet en duidelijk. Schets een goed beeld van je huidige werk, je concrete taken en je verantwoordelijkheden. Vergeet ook niet uit te leggen wat je vorige bedrijf doet, zodat je potentiële werkgever je takenpakket in perspectief kan plaatsen.
- Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
- Waarom heb je gekozen voor deze functie / je vorige werkgever?
- Wat vind je het leukst aan je huidige/vorige baan?
- Wat vind je het minst leuk aan je huidige/vorige baan?
- Waar ben je, professioneel gezien, trots op? Deel een concreet voorbeeld van een succesvol project of een behaald resultaat. Vertel ook hoe je dit resultaat hebt bereikt.
- Hoe ziet jouw ideale baan eruit?
- Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
- Wat was je grootste mislukking en wat heb je daarvan geleerd?
- Indien van toepassing: aan hoeveel mensen geef je leiding?
- Waarom heb je gekozen voor je vorige/huidige baan en werkgever?
- Wat is je opzegtermijn bij je huidige werkgever?
- Wanneer kun je beginnen?
- Waarom wil je weg bij je huidige werkgever? Blijf hoe dan ook positief of neutraal over je (vorige) werkgever of baas. Treed niet in detail over hoe je tot deze stap bent gekomen. Bereid een logisch verhaal over wat je hebt opgestoken in je baan, maar waarom nu de tijd is aangebroken voor het opzeggen van je baan, het versturen van een ontslagbrief en het zoeken van een nieuwe uitdaging. Ben je ontslagen, draai daar dan niet omheen, maar vertel de reden kort en concreet.
- Wie heeft de meeste invloed op je gehad in je carrière?
- Indien van toepassing: waarom is je contract beëindigd?
- Indien van toepassing: waarom ben je in het verleden zo vaak van baan veranderd?
- Indien van toepassing: waarom heb je een gat in je CV tussen die en die datum?
Sollicitatievragen over de vacature
Als het goed is weet je precies op welke vacature je solliciteert, want je hebt er immers meestal ook een sollicitatiebrief voor geschreven. Maak van tevoren helder voor jezelf wat je aanspreekt in de vacature en waarom jij goed past op deze functie.
- Wat spreekt je aan in deze functie? Noem drie of vier positieve aspecten van de baan. Je hoeft de vacaturetekst niet uit je hoofd te leren, als je maar voor jezelf duidelijk hebt waarom je graag in deze functie werkzaam wilt zijn.
- Hoe heb je over deze vacature gehoord?
- Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
- Wat heb jij te bieden voor deze baan en aan dit bedrijf?
- Als je deze baan krijgt, wat wordt dan jouw grootste bijdrage?
- Wat zoek je in een baan?
- Wat is jouw droombaan?
- Hoeveel tijd denk je dat je nodig hebt om ingewerkt te worden in deze functie?
- Wat wil je over drie maanden / een jaar bereikt hebben in deze functie?
- Waar zie je jezelf over vijf jaar? Deze sollicitatie vraag is een instinker, want de recruiter weet ook wel dat wat je nu zegt door allerlei omstandigheden en factoren kan wijzigen. Waar het om gaat is dat je antwoord moet aansluiten bij je passies en ambities. Solliciteer je bijvoorbeeld op een uitvoerende functie terwijl je leidinggevende ambities hebt, dan is het belangrijk dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Voor jou, maar ook voor de werkgever om je voor langere tijd aan zich te kunnen binden.
- Waar wil je zijn aan het einde van je carrière?
- Wat is de volgende stap in je carrière?
- Wat ga je doen als je deze baan niet krijgt?
Sollicitatievragen over de werkgever
Laat zien dat je je goed hebt ingelezen over de organisatie waar je solliciteert. Het is altijd handig om de website en social media van het bedrijf door te nemen, zodat je op de hoogte bent van de visie en het laatste nieuws.
- Wat weet je van ons bedrijf? Je moet in staat zijn om iets te vertellen over (de visie en missie van) het bedrijf, de producten of diensten en/of de branche, zodat de interviewer merkt dat je echt graag dáár wilt werken. Check dus altijd even de website en social media van je nieuwe werkgever.
- Waarom wil je bij ons bedrijf werken?
- Wat zoek je in een werkgever?
- Wat zou voor jou de ideale werkomgeving zijn?
- Wie zie jij als onze concurrenten?
- Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen in deze branche?
- Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in je vakgebied?
- Ken je iemand die al voor ons werkt?
Onverwachte vragen tijdens het sollicitatiegesprek
Bij sommige sollicitatiegesprekken vragen recruiters je soms ook ‘rare’ vragen. Hersenkrakers, breinbrekers, vragen waarbij je hardop moet beredeneren hoe je tot een antwoord komt.
Zulke onverwachte vragen voelen misschien onzinnig, maar je antwoord geeft je werkgever belangrijk inzicht in aspecten die ook terug kunnen komen in je baan. Hoe ga je om met onverwachte situaties? kun je ‘out of the box’ denken?
Gebruik je fantasie en denk hardop als je een dergelijke creatieve vraag krijgt in een sollicitatiegesprek. En bedenk je dat een antwoord ook kan zijn: “Waarom stel je deze vraag?” Daarmee win je weer wat tijd en voel je je misschien minder onzeker over je antwoord.
- Hoeveel pingpongballen passen er in een Boeing 747?
- Als je alle witte lijnen op alle wegen in Nederland bij elkaar optelt, hoeveel kilometer is dit dan?
- Hoe vaak overlappen de grote en kleine wijzer van een klok elkaar op een dag?
- Welke superkracht zou je het liefst hebben?
- Verkoop mij deze stoel.
- Vertel eens een mop?
- Leg mij eens stap voor stap uit hoe ik mijn veters moet strikken?
- Als je na je dood zou reïncarneren als dier, welk dier zou je dan willen zijn en waarom?
Overige sollicitatievragen
Aan het einde van een sollicitatie vragen je gesprekspartners vaak naar additionele zaken, zoals je bereidheid om referenties op te geven. Ook is dat het moment om samen het gesprek te evalueren.
- Zijn er vragen die ik je niet heb gesteld?
- Heb jij nog vragen voor mij? Bedenk van tevoren alvast een drietal vragen die je zelf aan het einde van het sollicitatiegesprek kunt stellen, zoals “Hoe is het team samengesteld?”, “Hoe ziet een typische werkdag eruit?” of “Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?” Zo kom je enthousiast en geïnteresseerd over.
- Hoe heb je dit gesprek ervaren? Wat vond je zelf van het gesprek?
- Ben je na dit gesprek nog steeds enthousiast over de functie en de organisatie?
- Heb je nog meer sollicitaties lopen? Dit is een lastige vraag! Maar onthoud ook hier: eerlijkheid duurt het langs. Iedereen solliciteert op meerdere banen, tenzij je een hele specifieke reden hebt om alleen op deze vacature te reageren. Wees dus eerlijk als je meer sollicitaties hebt lopen. Spreek wel duidelijk en overtuigend je voorkeur uit voor deze baan.
- Kun je een paar referenties opgeven met wie we contact op mogen nemen?
- Wat voor salaris heb je in gedachten? Wat wil je verdienen? Dit is een typische vraag voor het tweede sollicitatiegesprek. Vaak is HR hier ook bij betrokken. Het kan lastig zijn om een goed antwoord te geven: zet je laag in omdat je baan graag wil hebben, zet je juist hoog in of zeg je liever maar gewoon helemaal niets? Noem geen concrete bedragen, maar zeg zoiets als: “Ik wil hier graag over praten als we het erover eens zijn dat ik de kandidaat van uw voorkeur ben.” Blijf kalm, zelfverzekerd en laat je niet uit de tent lokken. Je onderhandelingspositie is sterker als je werkgever met het eerste bod in de salarisonderhandeling komt.
- Ben je bereid om te reizen?
- Ben je bereid om te verhuizen?
- Ben je bereid om een opleiding te volgen?
- Heb je bezwaren tegen onregelmatige werktijden?
- Als je solliciteert op een parttime baan: op welke dagen zou je het liefst willen werken?
Verboden sollicitatievragen
Er zijn een aantal ‘verboden’ vragen die niet gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek. Vragen over je privéleven en gezondheid zijn namelijk in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB), behalve als ze echt relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.
De AWGB is bedacht omdat een werkgever geen onderscheid mag maken op basis van godsdienst, politieke voorkeur, levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid of burgerlijke staat.
Soms mag een verboden sollicitatievraag toch gesteld worden. Een voorbeeld hiervan is als je gaat zwanger gaat solliciteren. Zwangere vrouwen mogen bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren, omdat dit de gezondheid van moeder en kind in gevaar brengt. Alleen dan is zo’n vraag gerechtvaardigd. Je lichamelijke geschiktheid mag ook alleen maar via een medische keuring worden getoetst, en dat moet ook voor het eerste gesprek aangegeven worden als onderdeel van de sollicitatieprocedure.
Op onderstaande vragen hoef je dus nooit antwoord te geven! Krijg je toch zo’n vraag, blijf dan toch vriendelijk en antwoord bijvoorbeeld: “Waarom is dat voor deze functie van belang?” of “Deze vraag verbaast me. Waarom wilt u dat weten?”
- Wil je in de nabije toekomst een gezin stichten? Of: Ben je zwanger?
- Val je op mannen of vrouwen?
- Ben je getrouwd?
- Heb je een chronische ziekte?
- Heb je wel eens een burn-out gehad?
- Ben je gelovig? Of: Wat is je godsdienst?
- Heb je schulden?
- Komen je ouders uit Turkije/Marokko/Suriname/…?
- Doe je mee aan de ramadan?
- Ben je lid van een politieke partij en zo ja, welke?
Be prepared & be yourself!
Een sollicitatiegesprek is spannend, maar als je je goed voorbereidt en vooral gewoon jezelf blijft kun je de spanning hopelijk snel van je af schudden. Wees vooral eerlijk, want de vragen zijn vooral bedoeld om een te zien of jij, het team en de organisatie een goede match zijn.
Hi Michelle,
Wat een fijne, uitgebreide blog. Met deze 102 voorbeeldvragen sta ik vast en zeker niet voor teveel (onverwachte) verassingen. Want juist deze onverwachte vragen zijn het meest moeilijk. Bedankt voor de tips!
Groetjes,
Carla