De 78 meestgestelde sollicitatievragen (inclusief tips)

Sollicitatievragen

Yes, je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Spannend! Je weet nooit precies welke sollicitatievragen ze gaan stellen, maar gelukkig kun je je met deze 78 veelgestelde sollicitatievragen goed voorbereiden. Zo ga je zelfverzekerd je sollicitatieavontuur tegemoet!

Hoe bereid je je voor op sollicitatievragen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een open deur, maar oh zo waar! Ga je je voorbereiden op vragen tijdens het sollicitatiegesprek, hou jezelf dan goed voor dat er geen goede en foute antwoorden zijn. Het gaat erom dat je zelfkennis hebt, dat je kritisch naar jezelf kunt kijken. Daaruit volgt ook: liegen tijdens een sollicitatiegesprek kun je beter niet doen. Vroeg of laat komt je ware persoonlijkheid toch wel naar boven. Het is veel belangrijker dat jij en de werkgever ontdekken of er een klik is tussen jullie beiden.

Van de sollicitatie vragen is er eentje die je meestal als eerste krijgt: wil je wat te drinken? Antwoord altijd ‘ja’, want zo voelt de ander zich een goede gastheer of gastvrouw. Bovendien is een slokje drinken ook goed om tijd te rekken als je even wil nadenken over het antwoord op een vraag.

Op basis van uitgebreid onderzoek hebben we de meestgestelde sollicitatievragen op een rij gezet. De populairste sollicitatievragen zijn dikgedrukt. We hebben er tips bij gezet, zodat je deze vragen extra goed kunt voorbereiden. En nog een tip: leer de antwoorden niet uit je hoofd, want dat komt onnatuurlijk en gemaakt over.

Sollicitatievragen over jou

Natuurlijk wil je potentiële werkgever weten wie hij voor zich heeft zitten. Daarom zal hij altijd een aantal persoonlijke sollicitatie vragen stellen.

 1. Vertel eens iets over jezelf? Introduceer jezelf kort en bondig met informatie die relevant is voor de recruiter. Vertel iets over je werkervaring en opleiding, wat je passie is, waarin je uitblinkt en/of welke uitdaging je zoekt. Een klein persoonlijk tintje mag natuurlijk best: vertel gerust dat je in je vrije tijd trompet speelt. Uiteindelijk gaat het immers ook om de mens achter de werknemer.
 2. Wat zijn je drie sterkste punten? Borstklopperij gaat ons Hollanders niet gemakkelijk af. Toch is het belangrijk dat je weet waar je goed in bent. Omkleed je positieve karaktereigenschappen met concrete voorbeelden. Noem natuurlijk wel competenties die een link hebben met de vacature.
 3. Wat zijn de drie punten die je aan jezelf wilt verbeteren? Welke eigenschap zit jou in de weg? Je mag je zwakte best in iets positiefs omzetten (“Ik ben erg perfectionistisch, maar daardoor is mijn werk altijd van hoge kwaliteit”), maar overdrijf het niet. Je mag best een echte uitdaging op tafel leggen. Wat zou je willen veranderen en wat wil je doen om daaraan te werken? Je laat daarmee zien dat je kritisch op jezelf kunt reflecteren.
 4. Wat zijn jouw valkuilen?
 5. Hoe zouden je collega’s en manager je omschrijven?
 6. Wat motiveert jou in je werk?
 7. Hoe zou je jezelf in één woord omschrijven?
 8. Hoe functioneer je in een team? Voor recruiters is het belangrijk om te weten of je goed kunt samenwerken, of je in het al bestaande team past en welke rol je daarin aanneemt. Wat voeg jij in een team toe? Ben jij iemand die structuur aanbrengt of ben je juist een sfeermaker? Een team functioneert het best als er verschillende rollen in vertegenwoordigd zijn, dus ook daar zal naar gekeken worden.
 9. Welke rol neem jij meestal aan in teamverband?
 10. Wat is volgens jou de sleutel tot een succesvol team?
 11. Met welk type collega kan jij goed samenwerken?
 12. Hoe ga je om met collega’s die je niet zo liggen?
 13. Ben je een goed georganiseerd persoon en waar blijkt dat uit?
 14. Ben je meer iemand van de grote lijnen of van de details?
 15. Ben je een leider of een volger?
 16. Wat kan jou boos maken in je werk?
 17. Hoe ga je om met teleurstellingen?
 18. Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
 19. Als je niet hoefde te werken, wat zou je dan doen?
 20. Wat vind je in je vrije tijd leuk om te doen?
 21. Waar word je gelukkig van?
 22. Wat is jouw passie?
 23. Wat onderscheidt jou van andere kandidaten? Voor jou tien anderen. Of toch niet? Wees duidelijk in wat jouw ‘unique selling point’ is. Welke mix van eigenschappen en vaardigheden maakt dat ze niet om jou heen kunnen?
 24. Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Sollicitatievragen over je studie

Zeker als je net afgestudeerd bent, zijn sollicitatie vragen over je opleiding haast onvermijdelijk.

 1. Wat voor studie heb je gedaan?
 2. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
 3. Als je opnieuw mocht kiezen, zou je dan voor dezelfde opleiding kiezen?
 4. Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie?
 5. Wat voor type student was je?
 6. Wat voor werk deed je naast je studie?
 7. Indien van toepassing: waarom ben je geswitcht naar een andere studie?
 8. Indien van toepassing: waarom heb je langer over je studie gedaan dan gebruikelijk is?

Sollicitatievragen over je huidige/vorige baan

Misschien is het al even geleden dat je hebt gewerkt. Het kan ook zijn dat je vanuit een baan aan het solliciteren bent. Hoe dan ook worden er tijdens de sollicitatie vragen gesteld over je huidige of vorige werk.

 1. Wat doe je precies voor werk?
 2. Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
 3. Wat vindt je het leukst aan je huidige/vorige baan?
 4. Wat vindt je het minst leuk aan je huidige/vorige baan?
 5. Waar ben je, professioneel gezien, trots op? Deel een concreet voorbeeld van een succesvol project of een behaald resultaat. Vertel ook hoe je dit resultaat hebt bereikt.
 6. Wat was je grootste mislukking en wat heb je daarvan geleerd?
 7. Indien van toepassing: aan hoeveel mensen geef je leiding?
 8. Waarom heb je gekozen voor je vorige/huidige baan en werkgever?
 9. Wat is je opzegtermijn bij je huidige werkgever?
 10. Waarom wil je weg bij je huidige werkgever? Blijf hoe dan ook positief of neutraal over je (vorige) werkgever of baas. Treed niet in detail over hoe je tot deze stap bent gekomen. Bereid een logisch verhaal over wat je hebt opgestoken in je baan, maar waarom nu de tijd is aangebroken voor een nieuwe uitdaging. Ben je ontslagen, draai daar dan niet omheen, maar vertel de reden kort en concreet.
 11. Indien van toepassing: waarom is je contract beëindigd?
 12. Indien van toepassing: waarom heb je een gat in je CV tussen die en die datum?

Sollicitatievragen over de vacature

Als het goed is weet je precies op welke vacature je solliciteert, want je hebt er immers meestal ook een sollicitatiebrief voor geschreven. Maak van tevoren helder voor jezelf wat je aanspreekt in de vacature en waarom jij goed past op deze functie.

 1. Wat spreekt je aan in deze functie? Noem drie of vier positieve aspecten van de baan. Je hoeft de vacaturetekst niet uit je hoofd te leren, als je maar voor jezelf duidelijk hebt waarom je graag in deze functie werkzaam wilt zijn.
 2. Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
 3. Wat heb jij te bieden voor deze baan en aan dit bedrijf?
 4. Als je deze baan krijgt, wat wordt dan jouw grootste bijdrage?
 5. Wat zoek je in een baan?
 6. Wat is jouw droombaan?
 7. Hoeveel tijd denk je dat je nodig hebt om ingewerkt te worden in deze functie?
 8. Als je studie niet aansluit bij de vacature: waarom denk je toch geschikt te zijn?
 9. Wat wil je over drie maanden / een jaar bereikt hebben in deze functie?
 10. Waar zie je jezelf over vijf jaar? Deze sollicitatie vraag is een instinker, want de recruiter weet ook wel dat wat je nu zegt door allerlei omstandigheden en factoren kan wijzigen. Waar het om gaat is dat je antwoord moet aansluiten bij je passies en ambities. Solliciteer je bijvoorbeeld op een uitvoerende functie terwijl je leidinggevende ambities hebt, dan is het belangrijk dat er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Voor jou, maar ook voor de werkgever om je voor langere tijd aan zich te kunnen binden.
 11. Waar wil je zijn aan het einde van je carrière?
 12. Wat is de volgende stap in je carrière?
 13. Wat ga je doen als je deze baan niet krijgt?

Sollicitatievragen over de werkgever

Laat zien dat je je goed hebt ingelezen over de organisatie waar je solliciteert. Het is altijd handig om de website van het bedrijf door te nemen, zodat je op de hoogte bent van de visie en het laatste nieuws.

 1. Wat weet je van dit bedrijf? Je moet in staat zijn om iets te vertellen over (de visie en missie van) het bedrijf, de producten of diensten en/of de branche, zodat de interviewer merkt dat je echt graag dáár wilt werken.
 2. Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
 3. Wat zoek je in een werkgever?
 4. Wat zou voor jou de ideale werkomgeving zijn?
 5. Waar liggen volgens jou de grootste uitdagingen in deze branche?
 6. Ken je iemand die al voor ons werkt?

Onverwachte vragen tijdens het sollicitatiegesprek

Bij sommige sollicitatiegesprekken vragen recruiters je soms ook ‘rare’ vragen. Hersenkrakers, breinbrekers, vragen waarbij je hardop moet beredeneren hoe je tot een antwoord komt. Dat voelt misschien onzinnig, maar het geeft je werkgever belangrijk inzicht in aspecten die ook terug kunnen komen in je baan. Hoe ga je om met onverwachte situaties? kun je ‘out of the box’ denken? Gebruik je fantasie! En bedenk je dat een antwoord ook kan zijn: “Waarom stel je deze vraag?” Daarmee win je weer wat tijd en voel je je misschien minder onzeker over je antwoord.

 1. Hoeveel pingpongballen passen er in een Boeing 747?
 2. Als je alle witte lijnen op alle wegen in Nederland bij elkaar optelt, hoeveel kilometer is dit dan?
 3. Hoe vaak overlappen de grote en kleine wijzer van een klok elkaar op een dag?
 4. Welke superkracht zou je het liefst hebben?
 5. Verkoop mij deze stoel.
 6. Vertel eens een mop?
 7. Stel, je hebt een miljoen euro. Wat zou je daarmee doen?
 8. Als je na je dood zou reïncarneren als dier, welk dier zou je dan willen zijn en waarom?

Overige sollicitatievragen

Aan het einde van een sollicitatie vragen je gesprekspartners vaak naar additionele zaken, zoals je bereidheid om referenties op te geven. Ook is dat het moment om samen het gesprek te evalueren.

 1. Zijn er vragen die ik je niet heb gesteld?
 2. Heb jij nog vragen voor mij? Bedenk van tevoren alvast een drietal vragen die je aan het einde van het sollicitatiegesprek kunt stellen, zoals “Hoe is het team samengesteld?”, “Hoe ziet een typische werkdag eruit?” of “Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?” Zo kom je enthousiast en geïnteresseerd over.
 3. Hoe heb je dit gesprek ervaren?
 4. Ben je na dit gesprek nog steeds enthousiast over de functie en de organisatie?
 5. Heb je nog meer sollicitaties lopen?
 6. Kun je ons voorzien van referenties?
 7. Ben je bereid om te reizen?
 8. Ben je bereid om te verhuizen?
 9. Ben je bereid om een opleiding te volgen?

Be prepared & be yourself!

Een sollicitatiegesprek is spannend, maar als je je goed voorbereidt en vooral gewoon jezelf blijft kun je de spanning hopelijk snel van je af schudden. Wees vooral eerlijk, want de vragen zijn vooral bedoeld om een te zien of jij, het team en de organisatie een goede match zijn.

Tags

Geef een reactie

Your email address will not be published.

top
Ben jij al klaar voor een succesvolle sollicitatie?

Gebruik onderstaande code voor 10% korting op het downloaden van je CV-template:

      WINTERKORTING10