Mag je solliciteren tijdens ziekte? Als je in de ziektewet zit, gelden er verschillende regels – en uitzonderingen. Wij hebben alle do’s en don’ts over solliciteren als je ziek bent op een rijtje gezet.
Mag je solliciteren als je ziek bent?
Ook als je ziek bent, mag je solliciteren naar een nieuwe baan. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Ga in ieder geval bij jezelf na of je in staat bent om je (nieuwe) werk goed te kunnen doen, ondanks dat je ziek bent. Je wil immers niet het risico lopen dat het werk je toch niet lukt, met alle gevolgen van dien.
Heb je nog een lopend contract bij je werkgever, dan is dat ook een punt van aandacht. Je huidige werkgever mag immers van je verwachten dat je er alles aan doet om je werk weer op te pakken zodra het kan.
Moet je je ziekte melden bij een sollicitatie?
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Nee, je bent niet verplicht om een ziekte op je CV, in je sollicitatiebrief of tijdens sollicitatiegesprek te vermelden. Net zomin als dat je tijdens een sollicitatie moet zeggen dat je zwanger bent. Je wil immers geen discriminatie in de hand werken en afgewezen worden om de verkeerde redenen.
Aan de andere kant is een goede relatie met je nieuwe werkgever gebaseerd op wederzijds vertrouwen en eerlijkheid. Dus het liefst speel je open kaart, zeker als je ziekte van invloed is op je werk.
Over het algemeen kan je zeggen: ben je in het verleden ziek geweest en heeft dat geen invloed meer op je werk, dan hoef je er niets over te zeggen. Ook als je nu (chronisch) ziek bent, maar wel gewoon je werk kan doen, hoef je een potentiële werkgever hier niet over te informeren.
Maar heb je een ziekte of beperking die je kan belemmeren in je dagelijkse werk, dan ben je wel verplicht dit te melden. Bijvoorbeeld als je door je medische klachten geen volledige dagen kan werken, of bepaalde werkzaamheden niet kan uitvoeren. Doe je dit niet en blijkt na je indiensttreding dat je het werk niet aan kan, dan mag je werkgever je salaris inhouden tijdens ziekte of je zelfs ontslaan.

Moet je een psychische ziekte melden bij het solliciteren?
Voorbeelden van geestelijke ziektes of beperkingen die je al dan niet in de weg kunnen zitten bij je werk zijn ADHD, een autisme spectrum stoornis, depressie, PTSS of een persoonlijkheidsstoornis. Voor psychische beperkingen geldt hetzelfde als voor fysieke beperkingen: belemmert je ziekte je niet in je dagelijkse werkzaamheden, dan hoef je een mentale ziekte niet te melden tijdens het solliciteren. Zorgt je psychische of psychiatrische aandoening ervoor je je werk niet of minder goed uit kunt voeren, dan ben je wel verplicht om het te melden.
Een burn-out wordt ook gerekend tot de mentale ziektes. Heb je een burn-out, dan ben je meestal niet in staat om te werken. Je hoofd staat dan waarschijnlijk ook niet naar solliciteren. Ben je herstellende van een burn-out, dan kun je misschien gedeeltelijk kunnen werken. Je bent dan wel verplicht om je nieuwe werkgever te informeren over je burn-out. Ben je volledig hersteld van je overspannenheid, dan hoef je hier niets over te zeggen.
Wat is een goed moment tijdens de sollicitatie om te melden dat je ziek bent of een beperking hebt?
Heb je een tijdelijke of chronische ziekte die gevolgen heeft voor je inzetbaarheid, dan is het verstandig om dit te melden tijdens een sollicitatie. Heeft je ziekte of beperking nauwelijks invloed, dan kun je daarmee wachten tot het tweede sollicitatiegesprek. Vereist je ziekte of beperking wat aanpassingen of flexibiliteit vanuit je werkgever, maak het dan in het eerste sollicitatiegesprek al bespreekbaar. Doe het in ieder geval voordat je je arbeidsovereenkomst ondertekent.
Je kunt ook overwegen om je ziekte of beperking al op je CV of in je brief te vermelden. Dit hoeft niet, maar het mag wel. Word je dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, dan weet je zeker dat het op basis van je kwaliteiten en ervaring is. Maar word je niet uitgenodigd, dan kan je misschien twijfelen aan de reden voor de afwijzing. Je kunt zelf het beste de afweging maken wat voor jou het belangrijkste is.
TIP Het melden van een ziekte of handicap kan ook in je voordeel werken. Bijvoorbeeld als je zelf genezen bent van kanker en graag ambassadeur van KWF Kankerbestrijding wil worden.

Mag je werkgever vragen naar je gezondheid?
Je potentiële werkgever mag alleen naar gezondheid vragen als het uitmaakt voor de functie. Wil je piloot worden, dan mag er bijvoorbeeld gevraagd worden naar je zicht. Bij zulke beroepen wordt er vaak ook een medische keuring gedaan. Dan wordt gekeken of je de functie kunt uitvoeren. Er zijn maar twee uitkomsten van zo’n keuring: wel geschikt (goedgekeurd) of niet geschikt (afgekeurd).
Stelt een werkgever jou toch sollicitatievragen over je gezondheid, dan mag je dit melden bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA).
Gat in je CV door ziekte, wat nu?
Ben je ziek geweest en heb je daardoor een tijd niet kunnen werken? Grote kans dat je daardoor een gat op je CV hebt. Je kunt dit laten voor wat het is en wachten tot er eventueel vragen over komen. Probeer dan kort te vertellen wat er aan de hand was, maar ook wat je uit deze periode hebt gehaald. Heb je bijvoorbeeld een burn-out gehad, benoem dan dat je daardoor hebt geleerd beter je grenzen aan te geven en een gezondere privé-werkbalans te handhaven.
In plaats van een klassiek CV, met je werkervaring die op een vaste, vaak omgekeerd chronologische volgorde staat, kun je ook een vaardigheden-CV maken. Daarin staan jouw competenties en kwaliteiten centraal. Een gat in je CV valt daardoor minder op.
Hoe kun je solliciteren als je in de Ziektewet zit?
Heb je een vaste baan en word je ziek, dan krijg je je salaris doorbetaald via je werkgever. Heb je geen vaste baan en word je ziek, dan is er de Ziektewet. Je kan in de Ziektewet belanden als je bijvoorbeeld binnen 4 weken na afloop van je contract ziek wordt, ziek uit dienst treedt aan het einde van je (tijdelijke) contract, of als je uitzendkracht bent en ziek wordt. Het UWV beoordeelt of je recht hebt op de uitkering. De uitkering wordt maximaal 2 jaar lang uitbetaald.
Als je in de Ziektewet zit en het fysiek en mentaal aan kan om bepaalde soorten werk te doen, dan ben je verplicht om te solliciteren. Samen met een arbeidsdeskundige van het UWV bepaal je wat passend werk voor jou is. Dat kan ander werk zijn dan wat je eerder hebt gedaan of waarvoor je bent opgeleid. Als je een passende baan aangeboden krijgt, ook als dit onder je niveau ligt, moet je dat aanbod accepteren – anders krijg je (tijdelijk) minder of helemaal geen uitkering meer.