Solliciteren als je zwanger bent: dit moet je weten

Solliciteren zwanger

Gefeliciteerd, er is een mini-me op komst! Wil je solliciteren tijdens je zwangerschap? Dat kan! Bekijk hier alle ins en outs.

 

Zwanger solliciteren

Tijdens je zwangerschap solliciteren kan best een beetje spannend zijn. Je zwangerschap, gepland of ongepland, kan de zoektocht naar een nieuwe baan veranderen. Wat de reden ook is dat je een nieuwe baan zoekt, bijvoorbeeld dat je contract niet is verlengd, of dat je zelf ontslag neemt: ook als je zwanger bent, kun je gewoon solliciteren. Zeker als je je goed voelt in je zwangerschap. Het kan wat lastiger zijn om aangenomen te worden, maar bedenk jezelf vooral: niet geschoten is altijd mis!

 

Ben je verplicht te vertellen over je zwangerschap?

Nee, je bent niet verplicht om je nieuwe werkgever in te lichten over je zwangerschap. Een werkgever mag je ook niet vragen of je zwanger bent, of dat je een kinderwens hebt. Dat is een ‘verboden’ sollicitatievraag. Je werkgever mag bijvoorbeeld ook niet vragen of je ziek bent. In theorie mag je je zwangerschap bij een sollicitatie verzwijgen, maar of dit een goed idee is, is de vraag.

Het is wel zo netjes als je zwangerschap tijdig benoemt, zeker als je een nieuwe baan aangeboden krijgt. Als je je werkgever pas over je zwangerschap inlicht als je bent aangenomen, kan er een vertrouwensbreuk ontstaan. Dat zal de sfeer op de werkvloer waarschijnlijk niet ten goede komen. Bovendien: wil jij wel voor een organisatie werken die jouw zwangerschap en kinderwens als een probleem ervaart? Liever niet, toch?

Vertel je het nieuws over je zwangerschap niet tijdens de sollicitatieprocedure, onthoud dan wel dat je wettelijk verplicht bent om uiterlijk 3 weken voor het begin van je zwangerschapsverlof met je werkgever te delen dat je zwanger bent.

 

Zwangerschapsdiscriminatie

Een zwangerschap mag nóóit de reden zijn dat je wordt afgewezen voor een baan. Hoewel werkgevers zwangeren volgens de wet niet mogen discrimineren, gebeurt het in de praktijk soms wel dat de voorkeur wordt gegeven aan een andere, niet-zwangere kandidaat. In 2020 bleek dat 43 procent van de vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt en de afgelopen vier jaar een kind kregen, iets heeft meegemaakt dat wijst op zwangerschapsdiscriminatie. De meldingen gingen meestal over het beëindigen of inkorten van het contract.

Vanuit het perspectief van de werkgever is dat misschien ook wel voor te stellen. Een nieuwe werknemer die je na een paar maanden alweer moet vervangen, kost meer tijd en geld dan iemand voor wie geen vervanger geregeld hoeft te worden. Maar dit maakt dit onderscheid nog niet aanvaardbaar. Maar als jij de beste kandidaat voor de baan bent, zal een werkgever dat zien en hier ook naar handelen.

Zwangerschapsdiscriminatie is bij wet verboden, net als discriminatie op basis van onder andere geloof, leeftijd en nationaliteit. Als je het vermoeden hebt dat je niet bent aangenomen omdat je zwanger bent, dan kun je een klacht indienen bij het Meldpunt Zwangerschapsdiscriminatie (Commissie Gelijke Behandeling) van College voor de Rechten van de Mens.

 
Solliciteren zwanger 1
 

Wanneer vertel je dat je zwanger bent bij een sollicitatie?

Wat is het beste moment tijdens de sollicitatieprocedure dat je kunt vertellen dat je zwanger bent? Meestal doe je dit nog niet in je sollicitatiebrief of tijdens het eerste sollicitatiegesprek (tenzij je natuurlijk al zichtbaar zwanger bent). Zo zorg je ervoor dat je objectief wordt beoordeeld op je kwaliteiten, kennis en ervaring.

Het tweede sollicitatiegesprek is een goed moment om op kaart te spelen over je (gewenste) zwangerschap. Dit is een gesprek waarbij de wederzijdse interesse verder uitgediept wordt en waar ook andere ‘lastige’ onderwerpen worden besproken, zoals het salaris. Eerlijkheid duurt altijd het langst en dat geldt hiervoor des te meer.

Laat jouw zwangerschapsaankondiging echter niet het belangrijkste onderdeel van het sollicitatiegesprek zijn. Je hoeft geen verantwoording af te leggen hoe jij als moeder/werknemer zal zijn. Probeer de aandacht als het kan weer te verschuiven van jouw privéleven naar je professionele leven. Benoem waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de functie en wat jouw unieke competenties zijn.

 

Neem vooroordelen weg door praktisch en flexibel te zijn

Bij zwangere vrouwen wordt vaak gedacht ze minder ambitie hebben en snel minder willen gaan werken. Dat kan, maar hoeft niet. Denk hier van tevoren goed over na. Vertel aan je potentiële werkgever kort hoe jij je toekomstige carrière vorm wil geven in combinatie met het moederschap. Dit hoeft niet heel uitgebreid, maar het laat in ieder geval zien dat je hierover hebt nagedacht. Dat neemt eventuele twijfels en vooroordelen bij je werkgever sneller weg.

In de voorbereiding op je sollicitatie kun je voor jezelf een aantal praktische zaken op een rijtje zetten:

  • Wanneer wil je starten? Nog voor je zwangerschapsverlof of wellicht erna?
  • Wanneer wil je met zwangerschapsverlof? Dit kan maximaal 6 weken en minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum.
  • Hoeveel dagen wil je werken als je terug komt van verlof, en naar welke dagen gaat je voorkeur uit?

Door dit alvast voor jezelf te bedenken, weet je in ieder geval goed wat je wel (en niet) wil. Aan je voorbereiding kan het dan in ieder geval niet liggen.

 

Hoe vergroot je de kans als zwangere om aangenomen te worden?

Er zijn een aantal manieren om de kans te vergroten om die nieuwe baan te scoren, ook (of juist!) als je zwanger bent.

Benadruk jouw unieke, onmisbare kwaliteiten
Laat zien waarom jij dé nieuwe werknemer bent die de organisatie zoekt. De combinatie van jouw kwaliteiten, kennis en ervaring maakt dat jij uniek bent. Benoem bijvoorbeeld ook de beheersing van meerdere talen of complexe computerprogramma’s. Als een werkgever precies op zoek is naar jouw toegevoegde waarde, zal jouw zwangerschap daar weinig aan veranderen.

Profiteer van schaarste op de arbeidsmarkt
Zijn er veel vacatures maar weinig werkzoekenden? Dan maak je een grotere kans om aangenomen te worden, of je nou zwanger bent of niet.

Kies voor een tijdelijke functie
Je kan je in je zoektocht naar een nieuwe baan ook beperken tot tijdelijke functies, bijvoorbeeld ter vervanging van iemand die nu zelf met zwangerschapsverlof is. Op die manier heb je in ieder geval nog een paar maanden geld verdiend voordat je zelf met verlof mag. En in het beste geval mag je na je verlof zelfs terugkomen in vaste dienst!

 
Solliciteren zwanger 2
 

Mag je solliciteren tijdens je zwangerschapsverlof?

In totaal krijg je 16 weken zwangerschapsverlof. Je hoeft dan niet meer te werken, maar krijgt wel gewoon doorbetaald. Het UWV vergoedt jouw salaris aan de werkgever.

Je zwangerschapsverlof gaat van start tussen de 4 en 6 weken voor de uitgerekende datum. Na de bevalling krijg je 10 tot 12 weken de tijd om bij te komen en te genieten van je pasgeboren baby, afhankelijk van hoeveel weken verlof je hebt gehad vóór de geboorte.

Ben je van plan om tijdens je zwangerschapsverlof te solliciteren? Dag mag. Maar wees je er wel van bewust dat je een prachtige maar drukke periode tegemoet gaat die zowel fysiek als mentaal best pittig kan zijn. Je hebt waarschijnlijk wel wat anders aan je hoofd dan werken of een nieuwe baan zoeken. Dus weeg van tevoren goed af in hoeverre je de baan nodig hebt en of jij de kostbare tijd met je kleintje wil inkorten voor die nieuwe job.

 

Tips voor zwanger solliciteren

  TIP   Wees enthousiast
Enthousiasme werkt aanstekelijk. Door enthousiast het sollicitatiegesprek in te gaan, heb je meteen al een voorsprong. Laat zien dat je positief en vrolijk bent en dat je de baan echt graag wil.

  TIP   Bereid je sollicitatie goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je sollicitatie goed voor te bereiden, laat je zien dat je serieus bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

  TIP   Wees flexibel en praktisch
Probeer samen met je nieuwe werkgever de gulden middenweg te vinden. Misschien is een contract van 6 maanden wel de uitkomst. Of dat je pas begint na je verlof.

  TIP   Heb vertrouwen
Als je zelfverzekerd een sollicitatiegesprek ingaat, zal dat ook te zien zijn. Werkgevers vinden het prettig als hun werknemers weten wat ze waard zijn. En als je toch wordt afgewezen voor de baan, blijf dan vertrouwen houden. Het komt hoe dan ook een keer goed.

Een reactie op “Solliciteren als je zwanger bent: dit moet je weten

  1. Anne zegt:

    Hey Michelle,

    Wat een super interessante blog. Het zal vast niet atlijd makkelijk zijn voor zwangere vrouwen om te solliciteren voor een nieuwe baan, respect!!
    Groetjes,
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *