Stagebrief schrijven? 3 voorbeelden van een succesvolle sollicitatiebrief voor een stage

Stagebrief

Heb je een leuke stageplek gevonden? Dan is het nu tijd om een goede stagebrief te schrijven. Wij helpen je daar graag bij!

 

Waarom een stagebrief schrijven?

De meeste bedrijven zetten een vacature op hun website als ze een stagiair zoeken. Meestal reageren er meerdere studenten op zo’n stageopdracht, terwijl er vaak maar 1 plek is. Daarom is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van je concurrenten. Dat doe je in je student CV én in je stagebrief.

In zo’n stagebrief vertel je waarom deze stageplek en de organisatie je aanspreekt. Ook laat je zien waarom de stageplek aansluit bij je opleiding, en wat jouw eigen kwalificaties en competenties zijn.

 

Hoe ziet een stagebrief eruit?

Een stagebrief ziet er ongeveer hetzelfde uit als een ‘gewone’ motivatiebrief. De opbouw van een sollicitatiebrief is namelijk altijd ongeveer gelijk.

Je begint je brief natuurlijk met een nette aanhef en een pakkende openingszin.

Daarna komt je motivatie. Je hebt waarschijnlijk nog niet veel relevante werkervaring, dus daarom is het extra belangrijk dat je hier veel aandacht aan besteedt. Probeer de lezer ervan te overtuigen dat ze jóu moeten hebben. In dit gedeelte van je stagebrief geef je antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil je bij dit bedrijf stage lopen?
 • Wat spreekt je aan in de stageopdracht?
 • Over welke kwaliteiten en vaardigheden beschik je die nuttig zijn bij deze stage?
 • Voldoe je aan de eisen die worden gesteld aan een stagiair?
 • Doe je een nevenactiviteit of heb je een hobby die relevant is voor de stage?

Ten slotte zorg je voor een goede afsluiting en eindig je je stagebrief met een nette groet.

Als je alles onder elkaar zet, moet de lengte van je brief niet meer zijn dan 1 A4.

 
Sollicitatie stage

 

Stagebrief, stagemail of toch even bellen?

Het is gebruikelijk om een stagebrief te schrijven voor een stageopdracht. Meestal stuur je je stagebrief via de mail. Eigenlijk kan je het dus ook een stagemail noemen.

Wil je eerst even kijken of er wel een stageplek beschikbaar is, of heb je een vraag over een stageopdracht? Dan kan je gerust even bellen met het bedrijf. Bijkomend voordeel: ze horen je naam alvast, waardoor je beter herkend wordt als je je stagebrief of stagemail opstuurt.

 

Stagebrief voorbeeld

Heb je inspiratie nodig voor een goede stagebrief? Zoek niet verder! Hieronder vind je 3 goede stagebrief voorbeelden.

 

Voorbeeld stagebrief

Beste heer Van Esch,

Mijn naam is Dirkje en ik ben op dit moment bezig met het vierde jaar van mijn studie Pedagogiek. Ik wil tijdens mijn afstudeerstage graag de theorie in praktijk brengen. Mijn enthousiasme werd meteen aangewakkerd toen ik de stageopdracht las. Via deze brief wil ik u dan ook graag mijn interesse tonen in de stageplek bij Organisatie X.

Werken met kinderen is mijn passie. Vandaar dat ik Pedagogiek ben gaan studeren. Als bijbaan naast mijn studie ben ik twee middagen per week werkzaam op een buitenschoolse opvang in Nijmegen. Ik krijg er heel veel energie van om een lach op de gezichten van ‘mijn’ kinderen te toveren. Kinderen die ziek zijn, verdienen die lach nóg meer. Daarom lijkt het me ook zo waardevol om ervaring op te doen als pedagogisch medewerker op de kinderafdeling in het ziekenhuis.

Ik vertel graag meer over mijn motivatie in een persoonlijk gesprek. In de bijlage vindt u mijn CV. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Dirkje Schouten

 

Motivatiebrief stage zorg

Beste mevrouw Blom,

Zoals de website van Organisatie X al zegt: werken in de ouderenzorg is misschien wel het mooiste beroep wat er is. Dat er nu een stageplek beschikbaar is in het verzorgingshuis bij mij om de hoek, voelt dan ook als ‘meant to be’. In deze stagebrief vertel ik u graag meer over mijzelf en waarom ik zo graag als helpende in de ouderenzorg wil werken.

Als kind sleepte ik mijn pop overal mee naar toe. Ik was altijd voor haar aan het ‘zorgen’. Ik heb ook altijd een goede band gehad met mijn opa en oma. Toen hun gezondheid achteruit ging, kwamen ze in een verzorgingshuis terecht. Ik ging vaak bij hen op bezoek en vond het dan ook leuk om met de andere bewoners een praatje te maken. Na mijn VMBO-diploma voelde het voor mij dan ook logisch om een opleiding in de (ouderen)zorg te gaan doen.

Inmiddels ben ik in het laatste jaar van mijn opleiding tot Helpende Zorg & Welzijn beland. Ik wil graag aan de slag en zie deze stageplek als de perfecte manier om mijn passie voor het vak in de praktijk voor te brengen.

Hopelijk wilt u mij uitnodigen voor een persoonlijk gesprek, zodat ik mijn motivatie en enthousiasme verder kan toelichten. Mijn CV vindt u in de bijlage. Alvast bedankt voor uw reactie.

Hartelijke groet,
Rosa Smeets

 
Stagebrief 2

 

Voorbeeld stagebrief MBO

Beste mevrouw Van Dam,

Op de website van Organisatie X zag ik de vacature voor een stageplek van accountmanager staan. Omdat deze vacature goed aansluit op mijn opleiding en ik momenteel op zoek ben naar een stageplek, wil ik mij met deze stagebrief graag aan jullie voorstellen.

Ik volg momenteel de opleiding Accountmanagement en zit in mijn vierde, dus laatste jaar. In het tweede jaar van mijn studie heb ik al een stage gevolgd bij een internationale organisatie, waardoor mijn beheersing van de Engelse taal flink is verbeterd. Graag zou ik mij verder willen ontwikkelen in de richting van het internationaal accountmanagement, vandaar ook dat deze stageopdracht mij zo aanspreekt.

In uw stageomschrijving staat dat u op zoek bent naar een daadkrachtig persoon met een commerciële instelling. Ik ben ervan overtuigd dat ik die persoon ben. Ik ben ambitieus en wil altijd het best mogelijke resultaat halen. Ik kijk er erg naar uit om de kennis en vaardigheden die ik de afgelopen jaren tijdens mijn studie heb verworven in de praktijk toe te passen.

Ik ben per 1 januari voor 6 maanden fulltime beschikbaar.

Meer informatie vindt u in mijn CV, dat ik heb toegevoegd aan de bijlage. Om mijn motivatie verder toe te lichten, kom ik met veel plezier langs voor een persoonlijk gesprek. Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijk groet,
Sebastiaan Maas

 

Open sollicitatiebrief voor een stage

Wil je heel graag bij een bepaald bedrijf werken, maar heeft dat bedrijf op dit moment geen stageplek beschikbaar? Stuur dan een open sollicitatiebrief. Misschien denk je dat het bedrijf geen stagiair nodig heeft, maar wie weet is er toch iets mogelijk. Niet geschoten is altijd mis!

Hieronder vind je een voorbeeld van een open stagebrief.

Voorbeeld open sollicitatie voor een stage

Beste mevrouw Van der Veen,

Ik ben derdejaars student Ergotherapie aan de HAN in Nijmegen. Ik zie op jullie website dat jullie gespecialiseerd zijn in handtherapie. Daarom zou ik in jullie praktijk stage willen lopen.

Mijn fascinatie voor handen begon al ver voordat ik mijn opleiding tot ergotherapeut startte. De handen zijn zo belangrijk, maar tegelijkertijd heel kwetsbaar. Als je je handen niet goed kunt gebruiken, is dat natuurlijk heel vervelend. Mijn doel is om patiënten met een functiestoornis van de hand, pols en arm weer pijnvrij en zonder belemmeringen deel te laten nemen aan het dagelijks leven.

Ik ben natuurlijk nog geen afgestudeerd ergotherapeut, maar ik ben wel heel leergierig, positief en ik steek graag de handen uit de mouwen. Dat zal in mijn stage handig van pas komen.

Er staat vanuit mijn opleiding ongeveer 6 maanden voor deze stage. Ik zou per 1 mei kunnen beginnen, maar eerder of later is in overleg ook mogelijk.

Ik hoop dat jullie mij na het lezen van deze stagebrief willen uitnodigen voor een kennismakingsgesprek, waarin ik mijn motivatie en enthousiasme voor een stage bij jullie praktijk verder kan toelichten. Voor meer informatie verwijs ik jullie graag naar mijn CV in de bijlage. Ik kijk uit naar jullie reactie!

Met vriendelijke groet,
Guus Horstakker

 
Stage brief

 

Tips voor een goede stagebrief

  TIP 1   Maak een basis sollicitatiebrief en pas die steeds aan.
De kans bestaat dat je niet bij je eerste sollicitatie op een stage wordt aangenomen. Je kan bepaalde delen van je stagebrief hergebruiken en andere delen specifiek maken voor de stageopdracht. Vergeet dan niet de naam van je contactpersoon aan te passen.

 

  TIP 2   Schrijf korte, krachtige zinnen.
Een actieve schrijfstijl leest het fijnst.

 

  TIP 3   Lees je stagebrief hardop voor.
Zo hoor je zelf of je brief goed klinkt.

 

  TIP 4   Laat je brief nakijken door iemand anders.
Soms lees je zelf over typ- en spelfoutjes heen, maar een ander ziet die meestal wel. Vraag ook om feedback. Laat deze brief goed zien wie jij bent?

 

  TIP 5   Update je CV.
Zet ook je stages op je CV, want dit is relevante ervaring.

 

Lees ook:

Een reactie op “Stagebrief schrijven? 3 voorbeelden van een succesvolle sollicitatiebrief voor een stage

 1. Anne zegt:

  Interessante blog. Goed geschreven en goede tips, ik zoek momenteel een stage in marketing en communicatie… Deze blog gaat me zeker verder helpen!
  Groetjes,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *