Hoe zet je stages op je CV?

Stages op CV

Tijdens een stage doe je praktijkervaring op die heel waardevol is als je gaat solliciteren op een ‘echte’ baan of als je met een stagebrief gaat reageren op een volgende stageplek. Daarom is het slim om je stages op je CV te zetten! Maar hoe doe je dat? En waar? We hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.

 

Waarom stage lopen?

Tijdens een stage doe je praktijkervaring op. Misschien heb je nog niet eerder voor een baas gewerkt. Dan leer je tijdens een stage ook de ‘basics’, zoals hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe je met collega’s omgaat.

Meestal sluit een stage goed aan bij de opleiding die je volgt. Maar een stage levert je niet alleen praktijkervaring op. Je leert hard te werken. Ook helpt het je je sterke en zwakke punten te ontdekken. Een stage is dus een heel leerzame periode waarin je niet alleen groeit als professional, maar ook als mens. En dat is heel waardevol als je straks gaat solliciteren!

 

Het voordeel van stages op je CV zetten

Tijdens je studie loop je stage. Als je pas afgestudeerd bent, heb je nog weinig relevante werkervaring. Behalve die stages dus! Met stages kun je op je student CV toch laten zien dat je al wat werkervaring hebt opgedaan in jouw vakgebied. Dat maakt jou een interessante kandidaat.

 
Stages op CV 1
 

Hoe zet je stages op je CV?

Er zijn een aantal gegevens over je stage die je sowieso moet noemen. Dat zijn het onderwerp van je stage, het bedrijf waar je stage loopt en in welke periode dat was. Daarnaast is het slim om je werkzaamheden te omschrijven, zodat de lezer een goed beeld krijgt van wat je hebt geleerd tijdens deze stage.

 

Waar zet je stages op je CV?

Er zijn een aantal plekken op je CV waar je je stages kunt noemen.

Stages bij je werkervaring

Heb je nog niet zoveel werkervaring? Dan kun je je stages onder het kopje ‘Werkervaring’ zetten, zodat je je CV daarmee opvult en laat zien dat je wel ervaring in jouw vakgebied hebt. Je kunt er tussen haakjes achter zetten dat het om een stage gaat.

 

Voorbeeld stage onder werkervaring

Assistent Bedrijfsleider (stage)
H&M | september 2020 – januari 2021

Tijdens deze stage heb ik de bedrijfsleider ondersteund bij het monitoren van de winkelverkoop en -voorraad. Ook heb ik meegedacht over het verbeteren van de schapindeling om de verkoop te optimaliseren.

 

Stages bij opleidingen

Een andere voor de hand liggende plek om je stages op je CV te zetten, is onder het kopje ‘Opleidingen‘. Het is dan meteen duidelijk wat de relatie is tussen je stage en je opleiding.

 

Voorbeeld stage onder opleidingen

Communication and Multimedia Design
Hogeschool Rotterdam | september 2018 – heden

In deze opleiding leer ik hoe digitale producten en diensten het leven van de consument makkelijker maken en wat de rol van (social) media daarin is. Tijdens een stage van 6 maanden bij Yoast, heb ik een uitgebreide influencer marketing strategie uitgedacht en opgezet.

 

Stages onder een apart kopje

Heb je veel stages gelopen? Of heb je al veel werkervaring en opleidingen, waardoor die opsomming te lang zou worden? Dan kun je ervoor kiezen om je stages onder een apart kopje op je CV te zetten.

 

Voorbeeld stage onder kopje ‘Stages’

Onderzoeksredacteur
RTL Nieuws | 2015 – 2016

Onderzoek doen naar en tv-rapportages maken over actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Journalist
Noordhollands Dagblad | 2015

Nieuwsberichten schrijven over de regionale actualiteit. Inwoners en ondernemers uit de regio Den Helder interviewen.

Webredacteur
Telegraaf Media Groep | 2014

Online artikelen schrijven, inclusief beeldredactie.

 

Coschappen

Als je Geneeskunde studeert, dan loop je geen stage maar ben je druk met coschappen. Je kunt je coschappen onder je opleidingen weergeven, maar ook als een los onderdeel op je CV zetten. Is het een (te) lange lijst? Beperk jezelf dan tot je keuzecoschappen en je oudste coschap. Die weerspiegelen namelijk waar jouw interesses liggen.

 

Opleidingen

Master Geneeskunde
Universiteit van Amsterdam | september 2015 – december 2017

Recente coschappen:
– Keuze-coschap urologie | LUMC
– Semi-arts urologie | St. Antonius
– Verbredend-coschap anesthesiologie | Amsterdam UMC
– Poli heelkunde | Tergooi

 
Stages op CV 2
 

Wanneer stages op je CV weglaten?

Niet in alle gevallen is het nodig of handig om je stages op je CV te zetten. In sommige gevallen kun je ze zelfs beter helemaal weglaten.

 

Je CV wordt te lang als je al je stages wil noemen
De beste lengte van een CV is twee pagina’s. Is je lijst met stages (te) lang en kom je daardoor boven die twee pagina’s uit? Laat dan alleen de meest relevante stages zien.

 

Je hebt inmiddels al veel werkervaring
Heb je al veel relevante werkervaring? Dan hoef je minder aandacht te vestigen op je stages in je CV. Met je ‘echte’ werkervaring weet je je potentiële werkgever waarschijnlijk al voldoende te overtuigen van jouw geschiktheid.

 

Je stages hebben weinig raakvlakken met de vacature
Als je solliciteert op een functie die weinig raakvlakken heeft met je stages, dan hoef je ze ook niet per se op je CV te zetten. Dat scheelt ook weer ruimte, die je beter kunt besteden aan je competenties of persoonlijke profiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *