CV maken als student? 7 tips & tricks

CV student

Als student komt er een moment dat je gaat solliciteren op een baan of een stage. Je hebt misschien nog niet zo veel werkervaring, dus een CV maken als student kan dan ook best lastig zijn. Hoe maak je indruk met jouw student CV? Bekijk hier onze tips & tricks!

 

Tip 1: Zet je opleidingen bovenaan

Als student heb je meestal een CV zonder werkervaring. De opleiding die je volgt, is vaak de belangrijkste informatie op een student CV. Zet je meest recente opleiding daarom bovenaan, zodat deze als eerste wordt gelezen.

Ga je een CV maken als student, dan is het slim om uitleg te geven over de opleiding die je volgt. Omschrijf in een paar zinnen welke kennis je hebt opgedaan tijdens je opleiding en eventueel welke richting of specialisatie je hebt gekozen. Dit zegt namelijk veel meer dan alleen de naam van je opleiding.

 

Bedrijfskunde, richting Innovatie & Ondernemerschap
Radboud Universiteit Nijmegen | 2015 – heden | Diploma verwacht in juni
De wereld verandert snel en het ondernemerschap dus ook. Tijdens deze opleiding heb ik inzicht gekregen in hoe bedrijven kunnen groeien door innovatief te zijn, hoe je de juiste mensen op de juiste (werk)plek kunt plaatsen en hoe je nieuwe ideeën goed in de markt kunt zetten.

 

Heb je al wel relevante werkervaring opgedaan voor de functie waarop je solliciteert? Of heb je al stage(s) gevolgd in je vakgebied en ga je met een stagebrief reageren op een volgende stageplek? Dan kun je beter je werkervaring en stages op je CV bovenaan zetten.

 

Tip 2: Persoonlijk profiel op CV van student

Aangezien je CV als student nog niet zo veel body heeft, is het aan te raden om een persoonlijk profiel te schrijven. Geef in kort aan wie je bent, wat je drijfveren zijn en wat je zoekt in een baan. Zo leert je potentiële werkgever je al een beetje kennen. Zo’n persoonlijke noot zegt vaak veel meer dan feitelijke informatie!

 

Persoonlijk profiel
Ik ben een creatieveling met een passie voor de digitale wereld. Van het creatieve gedeelte van mijn opleiding als grafisch ontwerper gaat mijn hart sneller kloppen. Het technische, meer digitale gedeelte van mijn opleiding biedt daarin een uitdagende tegenhanger. Juist die combinatie maakt het grafisch ontwerp voor mij een interessant vakgebied! Ik werk graag onder druk – pas dan gaat mijn brein echt borrelen. Maar na gedane arbeid is het goed rusten, en dat doe ik het liefst in de natuur. Buiten zijn geeft mij de inspiratie om iedere dag weer iets moois te maken!

 

Tip 3: Onderscheid jezelf met een unieke opmaak

Niet alleen de inhoud van je student CV is belangrijk, ook de opmaak heeft wat aandacht nodig! Je kunt een CV downloaden met een bijzondere opmaak, zodat je opvalt tussen de andere kandidaten. Een CV-template geeft je bovendien meteen wat houvast als het om de structuur van het CV gaat.

Zie hier de populairste CV-templates van dit moment:

Bekijk alle CV-templates
 

Tip 4: Nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk: yes please!

De meeste studenten doen veel meer dan alleen studeren. Misschien maak je wel deel uit van het bestuur van je studievereniging. Of organiseer je activiteiten voor je sportclub. Zulke nevenactiviteiten of vrijwilligerswerk zijn zeker het noemen waard op een student CV, omdat je je daarmee onderscheidt van je medestudenten en je toegevoegde waarde laat zien.

 

Leider bij Scouting Nederland
Dronten | 2018 – heden
Als leider van een scoutinggroep in Dronten heb ik niet alleen geleerd te communiceren met kinderen, maar ook met hun ouders. In het verzinnen van activiteiten en spellen kan ik mijn creativiteit kwijt. Daarnaast vind ik het belangrijk om een goed teamgevoel te creëren, zowel bij de leiders onderling als in de groep.

 

Tip 5: Vermeld je hobby’s en interesses

Ga je een CV maken als student, dan kun je ervoor kiezen om je hobby’s en interesses te delen. Daarmee onderscheid je je namelijk van de andere kandidaten. Bovendien is deze informatie vaak een leuke ijsbreker tijdens het sollicitatiegesprek.

 

Tip 6: Deel je successen

Naast het opsommen van feiten, zoals de minors die je hebt gevolgd, kun je op je student CV ook aangeven welke successen je hebt geboekt. Laat bijvoorbeeld zien wat jouw aandeel in een project of opdracht is geweest. Je kunt dit ook toelichten in je sollicitatiebrief.

 

Coördinator Activiteitencommissie
N.S.L.T.C. Slow | Nijmegen | 2016 – heden
Als actief lid en vanaf 2017 coördinator van de Activiteitencommissie van Studententennisvereniging N.S.L.T.C. Slow, heb ik meerdere evenementen georganiseerd voor 300+ gasten. Dankzij de activiteiten tijdens de introductieweek van 2017 heb ik het ledenaantal met meer dan 10 procent helpen te verhogen.

 

Tip 7: Kies een andere insteek met een vaardigheden-CV

Een goed CV opstellen kan natuurlijk alleen als je voldoende informatie hebt om op je CV te zetten. Is jouw student CV nog steeds wel erg beknopt als je alles al hebt genoemd? Dan kun je er ook voor kiezen om een vaardigheden-CV te maken. Daarin staan je competenties centraal in plaats van je werkervaring en opleidingen. Zo’n CV biedt een unieke kans om jezelf te presenteren!

 

Extra tips voor een goed student CV

  • Gebruik tussenkopjes om duidelijk te maken uit welke onderdelen je CV bestaat.
  • Het doet er eigenlijk niet zo veel toe welke cijfers je hebt gehaald tijdens je opleiding. Je hoeft je cijferlijst dan ook niet op je CV te vermelden.
  • Hou je CV kort en bondig. Door vlotte taal te gebruiken, zorg je ervoor dat je CV blijft boeien. Hoewel de ideale lengte van een CV 2 pagina’s is, kun je het je als student permitteren om een onepage CV te maken, dus een CV van 1 pagina.
  • Koppel je CV en sollicitatiebrief aan elkaar: in je CV geef je de feiten weer, in je brief motiveer je de feiten.
  • Vraag iemand om jouw CV na te lezen, zodat eventuele taalfoutjes er op tijd uit gehaald worden.
  • Verstuur je CV en sollicitatiebrief als PDF, zodat de opmaak behouden blijft en de informatie in je student CV niet verspringt.
 

CV maken student? Wij helpen je graag!

Heb je wat hulp nodig bij het maken van je CV? Dan ben je bij ons het aan het juiste adres! Neem gerust contact met ons op, dan kijken wij wat we voor je kunnen betekenen. Of bekijk hier onze andere voorbeeld CV’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *