10 tips voor een sublieme sollicitatiebrief

Tips sollicitatiebrief

Misschien zie je er als een berg tegenop: het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Geen nood! In dit blog vind je 10 tips voor een sublieme sollicitatiebrief.

 

Tip 1: Wees kort en concreet

De beste lengte van een sollicitatiebrief is niet meer dan één A4’tje. Wissel korte zinnen af met langere zinnen, maar gebruik niet teveel bijzinnen. Een goede sollicitatiebrief is formeel, maar ook weer niet té. Het is immers ook een afspiegeling van je persoonlijkheid. Vermijd deftige en oubollige woorden, dan blijft je brief goed leesbaar.

 

Tip 2: Spits je sollicitatiebrief toe op de vacature

Wellicht ben je niet van plan om voor iedere sollicitatie een nieuwe brief schrijven. Maar geloof ons: solliciteren met een algemene brief is een echte no-go. Een sollicitatiebrief is altijd maatwerk. Je mag best een basis klaar hebben liggen, maar laat ook altijd enkele relevante eisen en kenmerken uit de vacature terugkomen in je sollicitatiebrief.

 

Tip 3: Schrijf je sollicitatiebrief volgens het AIDA-model

Je sollicitatiebrief is geen herhaling van je CV. Gebruik je sollicitatiebrief juist als aanvulling op je CV. Uit je brief blijkt je persoonlijkheid en motivatie. Een mooie manier om je sollicitatiebrief op te bouwen is volgens het AIDA-model:

  1. Attention: trek de aandacht van de lezer
  2. Interest: wek zijn interesse op met jouw unieke kwaliteiten
  3. Desire: wakker zijn verlangen aan naar een kennismaking
  4. Action: zet hem aan tot de gewenste actie: jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek
 

Tip 4: Noem geen negatieve redenen voor je sollicitatie

Wees enthousiast! Motiveer je keuze voor de functie waarop je solliciteert met positieve redenen. Kwaadspreken over je vorige werkgever is echt not done. Je nieuwe werkgever zit er niet op te wachten om te horen wat er allemaal mis is met je huidige baan. Het enige wat hij wil horen is of je geschikt voor deze functie en of je past binnen het bedrijf.

 

Tip 5: Vertel waarom je enthousiast bent over de vacature en het bedrijf

Sollicitatiebrieven gaan vaak te veel over de sollicitant zelf, en te weinig over wat het bedrijf zoekt. Je sollicitatiebrief mag best een verkooppraatje zijn, maar koppel je kwaliteiten en ervaring dan wel aan de behoeften van het bedrijf waar je solliciteert. Show je passie voor je vakgebied en laat duidelijk merken dat jij deze baan echt ziet zitten. Dat enthousiasme zal aanstekelijk werken!

 

Tip 6: Zorg voor een nette layout van je sollicitatiebrief

Net als voor een goed CV geldt: zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen rommeltje is. Gebruik voldoende witregels en gebruik hetzelfde lettertype als in je CV. Gebruik je een CV-template? Dan kan je daar vaak ook een bijpassend template voor je sollicitatiebrief bij krijgen.

 

Tip 7: Sluit af met een call to action

Nodig jezelf in de laatste alinea uit voor een kennismakingsgesprek. Verpak dit op een nette, beleefde manier, bijvoorbeeld: “Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek.”

 

Tip 8: Sla je sollicitatiebrief op met een logische naam

Het is aan te raden om je sollicitatiebrief (net als je CV) te versturen als PDF. Zo weet je zeker dat de opmaak behouden blijft. Let daarbij ook op de naamgeving: geen ‘brief_25012017_v2_definitief.pdf’ dus, maar ‘Sollicitatiebrief Elisa Nelissen – Managementassistente.pdf’.

 

Tip 9: Laat je sollicitatiebrief nalezen

Lees je sollicitatiebrief nog een keer goed door voordat je je brief daadwerkelijk verstuurt. Of laat iemand anders er naar kijken. Met een frisse blik pik je er zo nog een paar typ- en taalfoutjes uit.

 

Tip 10: Adresseer je sollicitatiebrief aan de juiste persoon

Maak de aanhef van je sollicitatiebrief altijd persoonlijk. Dus geen ‘Geachte heer, mevrouw,’ maar ‘Geachte mevrouw Pietersen,’. Weet je niet aan wie je je brief moet richten? Neem dan contact op met het bedrijf om de naam van de contactpersoon te achterhalen. Bijkomend voordeel: zo herkent je potentiële werkgever je naam alvast, als ze je sollicitatiebrief zien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *