Ben je uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je goed voor te bereiden op wat er komen gaat. In dit blog vind je alle informatie die je nodig hebt om van dat tweede gesprek een succes te maken.
Wat is het nut van een tweede sollicitatiegesprek?
Een sollicitatieprocedure bestaat vaak uit verschillende rondes. In het eerste sollicitatiegesprek wordt gekeken of je inderdaad bent zoals je jezelf in je CV en brief beschrijft. Het is een eerste kennismaking, een aftastend gesprek.
In het tweede gesprek wordt specifieker gekeken naar de match tussen jouw persoonlijkheid en dat van het bedrijf. Ook worden er in een tweede sollicitatiegesprek vaak inhoudelijke vragen gesteld over je werk en over je persoonlijkheid. Hoe verder je komt in de procedure, des te meer draait het om de details van je werkervaring en jouw toegevoegde waarde voor de organisatie.
Verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek
De tweede sollicitatieronde verschilt op een aantal punten van de eerste.
Je gesprekspartners zijn waarschijnlijk mensen wie je gaat samenwerken
Je eerste sollicitatiegesprek was waarschijnlijk met iemand van HR. Een tweede sollicitatiegesprek is meestal met je toekomstige leidinggevende en/of een aanstaande collega, dus met mensen met wie je direct gaat samenwerken. Zo weten ze meteen of je goed in het team past.
De vragen worden inhoudelijker
Een ander verschil tussen het eerste en tweede sollicitatiegesprek is de aard van de sollicitatievragen. Je zal waarschijnlijk een aantal meer inhoudelijke, concretere vragen krijgen, die gericht zijn op het werk dat je gaat doen. Bijvoorbeeld hoe je een bepaalde taak uit zou voeren, of welke stappen je zou zetten om een bepaald probleem op te lossen. Met deze vragen wil je nieuwe werkgever weten of jij echt in staat bent om het werk uit te voeren.
De vragen worden persoonlijker
Bereid je er ook op voor dat het tweede sollicitatiegesprek persoonlijker wordt. Je zal vragen krijgen die dieper ingaan op wat je al hebt besproken in het eerste gesprek, bijvoorbeeld over je kwaliteiten en zwakke punten. Wees jezelf en laat echt zien wie je bent. Je persoonlijkheid is in dit stadium van de sollicitatie belangrijker dan de diploma’s die je hebt behaald. Het tweede gesprek is er vooral om te onderzoeken of er een goede match met je werkgever is en of jij past binnen de organisatie.
Je gaat het hebben over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
Het einde van het tweede gesprek is vaak ook het moment van salarisonderhandeling en aanvullende arbeidsvoorwaarden. Wacht tot je zeker weet dat je serieus wordt overwogen als nieuwe collega, voordat je zelf over je salaris en arbeidsvoorwaarden begint. Het beste kun je de werkgever het woord laten doen.

Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden
Een tweede sollicitatiegesprek vereist net zo’n grondige voorbereiding als het eerste, of misschien zelfs nog wel grondiger. Door het voorbereiden van je sollicitatie zorg je ervoor dat je met (zelf)vertrouwen het gesprek in gaat.
Ga bij jezelf na of jij hier, in deze functie, wil werken
Het kan natuurlijk zijn dat je na het eerste gesprek al denkt: mwoah. Start je voorbereiding dus altijd met de afweging of je deze baan wel echt wil, en of je bij deze organisatie wil werken. Is het antwoord ‘nee’? Dan kun je het tweede sollicitatiegesprek het beste op een beleefde manier afzeggen.
Evalueer het eerste sollicitatiegesprek
Tijdens het eerste gesprek hebben jullie natuurlijk al het een en ander besproken. Hoe ging dit gesprek? Zijn er onderwerpen waarover jullie uitgebreid hebben gesproken, waar je potentiële werkgever in het tweede gesprek op terug kan komen?
Leer je gesprekspartners en het bedrijf kennen
Google is your friend! Zoek vooraf op met wie je het gesprek straks hebt, zodat je je een beeld kan vormen van zijn of haar achtergrond. Je kan misschien ook alvast andere leden van je nieuwe team opzoeken. En het kan ook geen kwaad om je (nogmaals) in te lezen in het bedrijf. Alles om goed beslagen ten ijs te komen.
Bereid je voor op (lastige) vragen
Tijdens een tweede interview is er vaak meer tijd en ruimte om in te gaan over persoonlijke vragen. Bereid je dus ook goed voor op vragen die ze je kunnen gaan stellen, bijvoorbeeld over jezelf of over jouw visie op de functie. Bedenk concrete voorbeelden die jouw antwoord onderbouwen. En bedenk zelf ook een aantal vragen om te stellen, want die heb je vast.
Het tweede sollicitatiegesprek is ook een goed moment om zelf ‘lastige’ onderwerpen aan te snijden. Ben je bijvoorbeeld zwanger tijdens je sollicitatie, dan wil je dat liever niet te lang verborgen houden. Als je je werkgever pas over je zwangerschap inlicht als je bent aangenomen, kan er een vertrouwensbreuk ontstaan en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.
Zet jouw eigen eisen op een rij
Voordat je het tweede gesprek in gaat, is het goed om jouw eigen eisen op een rijtje te zetten. Wat is het minimum salaris dat je wil verdienen? Je hoeft hier niet zelf over te beginnen tijdens het interview, maar het is goed om dit voor jezelf helder te hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk ook alvast na over werktijden: ben je bereid om onregelmatig te werken, in het weekend of ‘s avonds, wil je een vaste parttime-dag?
Zorg dat je weet waar je moet zijn
Hoewel een eerste kennismaking tegenwoordig vaak als online sollicitatiegesprek wordt ingepland, vindt een tweede sollicitatiegesprek vaak wel op locatie plaats. Zorg ervoor dat je weet waar je moet zijn, hoe je daar moet komen en dat je op tijd bent.
Hoe verloopt de tweede ronde van een sollicitatie?
Een tweede sollicitatiegesprek lijkt in opzet meestal best veel op een eerste gesprek, alleen dan met een andere gesprekspartner. Ook weet je natuurlijk nu al wat de functie inhoudt en heb je een beter gevoel bij de organisatie. Tijd dus om de diepte in te gaan!
Er zullen waarschijnlijk wat lastigere vragen gesteld worden. Bijvoorbeeld over de inhoud van je functie. En over je persoonlijkheid, je sterke en zwakke punten. Ze willen namelijk zeker weten dat jij als persoon een goede match vormt met het bedrijf en het team waarin je straks komt te werken, en dat je het werk ook echt aan kan.
Er zijn ook een aantal alternatieven voor het tweede sollicitatiegesprek. Het kan zijn dat je een assessment moet maken, aan een rollenspel moet deelnemen, ter plekke een opdracht moet uitvoeren of een presentatie moet geven. Het is lastig om je goed voor te bereiden op zo’n ‘verrassing’. Wil je graag weten waar je aan toe bent? Vraag dan vooraf wat er van je verwacht wordt, zodat je daar met een zelfverzekerd gevoel staat.

Vragen voor een tweede sollicitatiegesprek
In een eerste gesprek worden er best vaak dezelfde sollicitatievragen gesteld. Wat zijn je sterke/zwakke punten, wat onderscheidt jou van andere kandidaten, wat spreekt je aan in deze functie?
Ongetwijfeld zullen een aantal van deze standaard vragen ook in het tweede sollicitatiegesprek terugkomen, zeker als je met een andere gesprekspartner aan tafel zit. Maar de kans is groot dat er dieper op deze vragen wordt ingegaan, omdat je werkgever wil weten hoe jij met bepaalde situaties omgaat en hoe jij je werk doet. Het is dus zaak om deze vragen (opnieuw) goed voor te bereiden.
De STAR(R)-methode kan je helpen goede antwoorden te formuleren. Beschrijf eerst de Situatie, dan de Taak, Actie, Resultaat en je Reflectie hierop.
Vragen die je werkgever kan stellen in het tweede gesprek
- Waarom wil je voor onze organisatie komen werken?
- Wat zijn je drie sterkste eigenschappen?
- Wat zijn je drie zwakste punten?
- Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?
- Hoe functioneer je in een team?
- Wat is de belangrijkste prestatie in je carrière tot nu toe?
- Waar zie je jezelf over vijf jaar?
- Wat wil je verdienen?
Maar niet alleen je werkgever is in de gelegenheid om vragen te stellen. Ook jij als sollicitant mag vragen stellen. Let er wel op dat je niet dezelfde vragen stelt als in het eerste gesprek, dat kan namelijk een beetje raar overkomen – tenzij je er natuurlijk geen duidelijk antwoord op hebt gekregen.
Door als sollicitant goede vragen te stellen laat je zien dat je goed voorbereid en serieus geïnteresseerd bent. Twee grote pluspunten tijdens een sollicitatiegesprek!
Vragen die jij als sollicitant kan stellen in het tweede gesprek
- Aan je nieuwe manager: hoe omschrijf jij je stijl van leidinggeven?
- Hoe zou je de bedrijfscultuur / werksfeer omschrijven?
- Zijn er grote organisatieveranderingen op komst?
- Hoe kan ik mijzelf verder ontwikkelen in mijn vak, als ik bij jullie kom werken?
- Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
- Welke doelstellingen moeten er behaald worden en hoe worden deze gemeten?
- Waarom vinden mensen het leuk om hier te werken?
- Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
- Hoe verloopt het vervolg van de sollicitatieprocedure?
Onderhandelen over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden
Aan het einde van het tweede sollicitatiegesprek komt vaak het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden aan de orde.
Salaris
Laat je niet verrassen door een vraag over je salaris! Denk vooraf na over wat een passend salaris zou zijn voor deze functie en jouw ervaring, en wat je dus graag (minimaal) wil verdienen. Zoek op wat anderen in een vergelijkbare functie verdienen door bijvoorbeeld de Loonwijzer of het Salariskompas te gebruiken, door mensen in je netwerk te vragen of te zien wat er voor salarisschaal bij gelijke functies in andere bedrijven wordt genoemd.
Lieg in ieder geval nooit over je huidige salaris, want het kan voorkomen dat je salaris gecheckt wordt bij je huidige werkgever. Eerlijkheid duurt altijd het langst en dat geldt hiervoor misschien wel des te meer.
Laat je werkgever altijd als eerste een bedrag noemen als het om salaris gaat. Je kunt ook je recruiter vragen om advies. Wellicht kan hij of zij de contractonderhandeling zelfs voor jou doen. En onthoud dat onderhandelen een kwestie van geven en nemen is. Als de ruimte in salaris beperkt is maar je wil de baan toch heel graag, dan zul je concessies moeten doen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Naast onderhandelen over je salaris, kun je ook onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat zijn bijvoorbeeld je vakantiedagen, een laptop/telefoon/auto van de zaak, een bonusregeling of opleidingsmogelijkheden. Ben je niet helemaal blij met het aangeboden salaris, dan kun je de secundaire arbeidsvoorwaarden gebruiken om toch op een aanvaardbare beloning uit te komen.

Mogelijke uitkomsten van de tweede sollicitatieronde
Er zijn drie mogelijke uitkomsten van het tweede gesprek.
Je werkgever doet je een aanbod
Yes, je nieuwe werkgever is ervan overtuigd dat jij de beste kandidaat bent voor de job. Je krijgt nu een salarisvoorstel aangeboden. Het is helemaal prima als je hier even over wil nadenken. Wil je een tegenbod doen? Wees dan geduldig, want dat moet altijd intern worden afgestemd.
Je werkgever wijst je af
Helaas, er is een andere kandidaat die beter op de functie past dan jij. Jammer, maar ga niet bij de pakken neer zitten: er komt altijd weer iets nieuws op je pad. Je kan je sollicitatie nabellen, zodat je kan vragen wat de reden voor de afwijzing van je sollicitatie was. Dat helpt je weer verder bij volgende sollicitaties.
Je besluit zelf dat deze baan het toch niet helemaal is
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je werkgever enthousiast is, maar jij zelf minder. Misschien voel je toch geen klik met de organisatie of ben je bang dat de functie onder je niveau is. Je bent altijd vrij om een ‘nee’ te zeggen tegen een baan. Bel je contactpersoon, geef aan dat je blij bent met hun vertrouwen maar wees wel eerlijk waarom je deze keuze gemaakt hebt.
Tips voor een succesvol tweede sollicitatiegesprek
TIP
Draag een (andere) professionele outfit.
Het is belangrijk om een professionele indruk te wekken. Draag dus nette, gepaste kleding naar je tweede sollicitatiegesprek. Kies ook voor een andere sollicitatie outfit dan dat je tijdens het eerste gesprek droeg.
TIP
Wees eerlijk, enthousiast en energiek.
Zorg ervoor dat je er met zelfvertrouwen en ontspanning zit. Jij weet als geen ander wat je waard bent. Maar blijf wel scherp, want het is nog geen gelopen race: je kunt er nog niet van uitgaan dat je de baan al binnen hebt.
TIP
Benoem punten die je nog niet eerder hebt genoemd.
Een tweede sollicitatiegesprek is geen herhaling van het eerste. Ze weten al vrij veel van je. Benoem dus kwaliteiten, voorbeelden of successen die je in het eerste gesprek nog niet hebt genoemd, zodat je een zo compleet mogelijk beeld vormt van jou als professional.
TIP
Geef korte en krachtige antwoorden.
Je hoeft niet oneindig lang uit te wijden over een onderwerp. Een concreet voorbeeld is vaak al genoeg om je gesprekspartner te overtuigen van je kennis en kunde.
TIP
Neem de tijd voor je een besluit neemt.
Krijg je de baan aangeboden aan het einde van het tweede gesprek? Goed gedaan! Bedank je werkgever voor het aanbod, maar onthoud ook dat je niet direct hoeft in te gaan op het aanbod. Een nieuwe baan is een grote stap waar je gerust even over mag nadenken.