Is een vaardigheden-CV een goed idee?

Vaardigheden-CV

Misschien heb je er wel eens van gehoord: het vaardigheden-CV, ook wel een functioneel CV of thematisch CV genoemd. In dit CV ligt de nadruk heel sterk op je competenties en prestaties, in plaats van op de chronologie van je loopbaan. Maar wanneer is zo’n vaardigheden-CV een goed idee?

 

Wat is een vaardigheden-CV?

In een vaardigheden-CV staat niet je concrete werkervaring centraal, maar wordt juist de focus gelegd op wat je kan (je competenties) en wat je hebt bereikt (je prestaties). Omdat je de chronologie van je carrière loslaat, ben je veel vrijer om juist datgene te belichten wat jij zelf belangrijk vindt. Het gaat er om wát je hebt geleerd, niet wáár je dat hebt geleerd.

 

Wanneer kies je voor een vaardigheden-CV?

In de volgende gevallen is een vaardigheden-CV het overwegen waard:

  • Als je een carrièreswitch wil maken. Ben je op zoek naar iets helemaal nieuws? Als je van vakgebied wil wisselen, dan bestaat de kans dat je niet over de werkervaring beschikt die wordt gevraagd door de werkgever. Met een vaardigheden-CV kun je goed laten zien dat jij, dankzij je prestaties en competenties, toch een uitermate geschikte kandidaat bent voor de functie waarop je solliciteert.
  • Als je een gat in je CV hebt. Ben je een tijdje baanloos geweest, bijvoorbeeld omdat je ervoor hebt gekozen de eerste jaren voor je kindje te zorgen? Met een vaardigheden-CV is dat geen probleem, omdat je geen tijdslijn toont.
  • Als je een jobhopper bent. Ben je in een korte periode vaak geswitcht van baan? Dat kan argwaan wekken bij je werkgever. Het aannemen en inwerken van nieuwe werknemers is namelijk een tijdrovend en duur proces. Werkgevers willen niet het risico lopen dat zij investeren in een nieuwe collega die mogelijk al snel weer vertrokken is. Omdat een vaardigheden-CV geen chronologische werkervaring laat zien, kunnen werkgevers geen vraagtekens zetten bij het aantal jobs dat je heb gehad.
 

Wat zijn de voor- en nadelen van een vaardigheden-CV?

Het gebruiken van een vaardigheden-CV kan in je voordeel werken, maar heeft ook enkele nadelen.

Voordelen

Een vaardigheden-CV heeft een aantal voordelen, zoals:
  • Positieve focus: je licht juist datgene uit wat jij zelf belangrijk vindt.
  • Jobhopper of gat in je CV? Met een vaardigheden-CV kun je dit goed camoufleren.
  • Niet veel werkzoekenden solliciteren met een vaardigheden-CV. Doe je dat wel, dan val je op tussen de andere sollicitanten.

Nadelen

Er kleven ook een aantal nadelen aan vaardigheden-CV’s, waaronder:
  • Werkgevers en recruiters kunnen het idee krijgen dat je iets te verbergen hebt.
  • Een vaardigheden-CV moet je aanpassen voor iedere job waarop je solliciteert.
  • Onbekend maakt onbemind: werkgevers kennen deze vorm van CV niet en willen er mogelijk geen energie in steken.
 

Wat benoem je in een vaardigheden-CV?

Een vaardigheden-CV bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Personalia. Je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum, etc.
  • Eventueel een representatieve foto van jezelf.
  • Je opleidingen. Dit mag best via het oude vertrouwde format van het reguliere CV, dus met naam van de onderwijsinstelling en de periode waarin je studeerde.
  • Je vaardigheden en competenties. Beschrijf hier wat je kunt en weet.
  • Prestaties die je hebt geleverd. Bijvoorbeeld prijzen, grote klanten of een meetbare omzetverhoging. Laat je prestaties wel aansluiten bij de competenties waar de werkgever naar op zoek is.
  • Gewenste werkzaamheden. Ben je toe aan een carrièreswitch en wil je je vaardigheden-CV gebruiken bij een open sollicitatie? Beschrijf dan ook wat voor werk je zou willen doen. Zo voorkom je dat je alleen banen aangeboden krijgt die lijken op wat je al hebt gedaan.
  • Je werkervaring. Dit hoeft niet in chronologische volgorde. Spits je werkervaring juist toe naar ervaringen en rollen die aansluiten op de job waarop je solliciteert.
 

Vaardigheden en competenties beschrijven

Het onderdeel ‘Vaardigheden en competenties’ is uiteraard heel belangrijk op een vaardigheden-CV. Beschrijf specifiek wat je competenties zijn en zorg ervoor dat ze aansluiten op de functie-eisen. Put niet alleen uit wat je in je professionele carrière hebt geleerd, maar ook welke vaardigheden je hebt vergaard bij nevenactiviteiten, hobby’s, cursussen enzovoort.

De beste manier om je vaardigheden te beschrijven, is door het noemen van feiten en concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld met de STARR-methode, waarbij je de situatie beschrijft, en vervolgens de taak, actie en het resultaat. Bijvoorbeeld: “Ik beheers de Franse taal op hoog niveau. Ik heb een jaar in Parijs gestudeerd en mijn Franse tentamens met goed resultaat afgerond.”

 

Prestaties benoemen

Prestaties zijn net iets anders dan vaardigheden en competenties. Prestaties hebben een meetbaar of duidelijk waarneembaar resultaat. Bijvoorbeeld een besparing van 20% op de overheadkosten, dankzij een nieuw productiesysteem dat jij hebt geïntroduceerd. Of de publicatie van een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift.

 

Een vaardigheden-CV iets voor jou?

Nu je weet wat een vaardigheden-CV is, kun je misschien zelf al bepalen of dit CV-format bij jou past en kan je zelf al aan de slag met een CV maken in Word. Je kunt het maken van je vaardigheden-CV ook aan ons uitbesteden. We helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *