Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief?

Verschil motivatiebrief sollicitatiebrief

Het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief is klein, maar het is er wel degelijk. Om het verschil te snappen, moeten we eerst weten wat de definitie van ‘sollicitatiebrief’ is en hoe je een ‘motivatiebrief’ definieert. Je leest er alles over in dit artikel.

 

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een toelichting op je CV. Je gaat in een sollicitatiebrief dieper in op de onderdelen van je CV, zoals je werkervaring, je opleidingen en je vaardigheden. Je beschrijft in een sollicitatiebrief hoe jouw kennis en vaardigheden bijdragen aan jouw geschiktheid voor de functie. Daarmee beantwoord je eigenlijk de centrale vraag: “Heeft deze persoon de juiste opleiding, kennis en ervaring voor deze baan?”

In een sollicitatiebrief onderbouw je je kennis en kunde met voorbeelden uit de praktijk. Voorbeelden van zinnen die in een typische sollicitatiebrief terug kunnen komen, zijn:

 

“De afgelopen twee jaar werkte ik als Email Marketeer bij Alliander. Mijn grootste project was het rebranden van de maandelijkse nieuwsbrief voor onze klanten. De aanpassingen in het design en de inhoud van deze nieuwsbrief hebben bijgedragen aan een aanzienlijke groei in de spontane merkbekendheid (van 71% naar 78%).”

 

“Als ZZP’er heb ik de afgelopen jaren verschillende opdrachten uitgevoerd als Secretaresse en Managementassistente. Ik neem diverse taken uit handen en ontzorg en ondersteun collega’s en afdelingen waar mogelijk. Ik richt me met name op dagelijks management en projectmanagement.”

 

“Na het behalen van mijn HBO-diploma HRM ben ik aan de slag gegaan als recruiter. Dit werk was hectisch, maar ik leerde er ook te multitasken, planningen te maken en prioriteiten te stellen: vaardigheden die ook goed van pas komen als Intercedent.”

 
Verschil motivatiebrief sollicitatiebrief 1

 

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief gaat over je goede eigenschappen, je ambities en je drijfveren. Je laat zien waarom je enthousiast bent over deze functie en waarom je goed bij het bedrijf en in deze functie past.

In een motivatiebrief staan ‘waarom’-vragen centraal:
 • Waarom ben jij een goede kandidaat voor de baan?
 • Waarom wil je deze baan graag?
 • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
 

Zinnen die terug kunnen komen in een motivatiebrief zijn bijvoorbeeld:

“Ik volg Organisatie X al enkele jaren via social media. De verhalen die jullie daar delen over de herkomst van jullie fairtrade producten, spreken me echt aan. Ik wil graag bij een bedrijf werken dat duurzaamheid en MVO hoog in het vaandel heeft staan. Ik zie daarom een goede match met Organisatie X.”

 

“Iets voor anderen kunnen betekenen, ervoor zorgen dat mensen lekker in hun vel zitten en de zorg krijgen die ze verdienen: dat is waar ik blij van word. Graag zou ik mijn frisse energie als jonge Verpleegkundige nu bij uw organisatie inzetten.”

 

“Als klein meisje was ik op onze boerderij altijd omringd door dieren. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse in dierenwelzijn. ‘Zorgen voor’ zit in mijn natuur. De voorbije jaren heb ik in mijn rol als Wijkverpleegkundige kwetsbare mensen in mijn buurt verzorgd, maar ik kijk ik ernaar uit om mijn passie voor dieren deel uit te laten maken van het vervolg van mijn carrière.”

 
Verschil motivatiebrief sollicitatiebrief 2

 

Motivatiebrief en sollicitatiebrief: wat is het verschil?

De insteek van de brief is het voornaamste verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. In een motivatiebrief laat je veel van je persoonlijkheid en je kwaliteiten zien: de focus ligt vooral op waarom jij een geschikte kandidaat voor de job bent. In een sollicitatiebrief hou je het grotendeels bij de feiten: je gaat dieper in op wat je kennis, kunde en ervaring is.

 

Motivatiebrief

 • Nadruk op je motivatie, drijfveren, ambities
 • Centrale vragen: waarom deze baan, waarom deze organisatie, waarom ben jij een geschikte kandidaat?
 • Een motivatiebrief is belangrijk bij functies waar veel kandidaten op reageren, bij startersfuncties en bij beroepen die draaien om menselijke verbinding (bijvoorbeeld in de zorg of klantenservice)

Sollicitatiebrief

 • Nadruk op je kennis, werkervaring, opleidingen
 • Centrale vraag: heb je de kennis en ervaring om deze functie uit te kunnen voeren?
 • Een sollicitatiebrief is belangrijk bij functies waar inhoudelijke kennis belangrijk is, vaak bij specialistische beroepen (bijvoorbeeld wetenschapper of ICT’er)
 

Overeenkomsten tussen motivatiebrieven en sollicitatiebrieven

Natuurlijk zijn er ook overeenkomsten tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief.
 • Je verstuurt ze beiden in combinatie met je CV
 • Ze hebben allebei als belangrijkste doel: de interesse wekken bij de lezer en aanzetten tot een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek
 • De opbouw van de brieven is grotendeels hetzelfde
 • Dezelfde (schrijf)regels gelden: hou het kort en to the point, en gebruik een zakelijke, heldere, actieve schrijfstijl
 

Verstuur je een motivatiebrief, of toch een sollicitatiebrief?

Tegenwoordig is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief niet meer zo zwart-wit. De woorden ‘motivatiebrief’ en ‘sollicitatiebrief’ worden vaak door elkaar heen gebruikt.

In de praktijk betekent het schrijven van een goede brief meestal dat het een combinatie is van een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Je kan ze prima in elkaar verweven. Enerzijds benoem je je relevante werkervaring en/of opleidingen, die je geschikt maken voor deze functie. Anderzijds laat je zien waarom jij als persoon goed op deze functie en binnen dit bedrijf past, en waarom de functie je zo aanspreekt.

  TIP   Of je nou een sollicitatiebrief, motivatiebrief of een combinatie van die twee schrijft: hou je brief kort en krachtig. Een korte brief wordt vaak beter gelezen dan een hele lange. Het voornaamste doel van je brief is dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je een pakkende openingszin schrijft, een enthousiaste afsluiting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *