Dit is het beste antwoord op de vraag: “Zeg, vertel eens wat over jezelf?”

Vertel eens wat over jezelf

“Vertel eens wat over jezelf?” is misschien wel de meest gestelde sollicitatievraag die er bestaat. Hoe geef je een krachtig antwoord op deze vraag? Je leest het hier.

 

Hoe ga je om met de vraag “Vertel eens iets over jezelf”?

Wordt er in een sollicitatiegesprek gevraagd of je iets over jezelf kan vertellen? Dat is niet gek. Het is namelijk een informele, persoonlijke vraag, bedoeld om je beter te leren kennen. Echt een open vraag uit interesse dus, de ideale ijsbreker voor een sollicitatiegesprek of netwerkgesprek. Er is geen goed of fout antwoord, maar er zit er ook weinig sturing in de vraag. Dat maakt het lastig om de vraag te beantwoorden.

De meeste mensen zijn best een beetje zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. En zo’n vraag als “Vertel eens wat over jezelf?” kan voor extra spanning zorgen. Want wat ga je vertellen? Hoe zorg ik ervoor dat je niet opschepperig overkomt, maar ook niet als grijze muis? Hoeveel details moet je delen? Hoe lang mag je antwoord duren?

Geen zorgen: wij helpen je graag. In dit blog vind je veel tips en een aantal voorbeelden om inspiratie uit te putten. Zo maak jij een uitstekende eerste indruk!

 

Iets over jezelf vertellen: waarom stellen ze toch die vraag?

Er zijn een aantal redenen waarom de vraag “Vertel eens wat over jezelf” bijna in ieder sollicitatiegesprek wel gesteld wordt.

  • Uit je antwoord kan je potentiële werkgever veel afleiden over jou als persoon. Je werkgever kan daardoor goed aftasten of je persoonlijkheid matcht met die van je collega’s, en of je geschikt bent voor de functie.
  • De manier waarop je antwoord geeft, verraadt ook veel over je communicatievaardigheden en andere soft skills. Worden de zenuwen je de baas, of blijf je kalm? Vertel je een overtuigend, samenhangend verhaal of wordt het een wazige woordenwaterval? Soms zegt dat nog veel meer over jou dan het werkelijke antwoord.
  • De vraag wordt vaak aan het begin van een sollicitatiegesprek gesteld. Het geeft daarmee ook richting voor de rest van het gesprek. Meestal gaat je gesprekspartner namelijk daarna verder in op iets wat je in je introductieverhaal hebt gezegd.
 
Vertel eens wat over jezelf

 

Hoe omschrijf je jezelf?

Jezelf omschrijven kan best lastig zijn. Toch is het niet heel ingewikkeld om iets over jezelf te vertellen. Zeker niet als je gebruik maakt van een ‘kapstok’ waar je je verhaal aan ophangt.

Om het jezelf makkelijk te maken, kun je jezelf voorstellen aan de hand van een bepaalde structuur.

 

1. Je naam.
Dat is niet zo moeilijk, toch? Stap 1 is gezet!

 

2. Je leeftijd, woonplaats, gezinssituatie.
Hoewel het niet veel zegt over jou als persoon, is het wel gebruikelijk om je leeftijd en/of je woonplaats te noemen. Je kan ook iets zeggen over je gezinssituatie, bijvoorbeeld of je getrouwd bent of dat je kinderen hebt.

 

3. Een aantal van je goede eigenschappen.
Benoem een stuk of 3 karaktereigenschappen of competenties die jou typeren. Je kunt ze gewoon opsommen, maar je kunt er ook concrete voorbeelden bij geven om je verhaal kracht bij te zetten. Eigenlijk geef je hiermee antwoord opde vraag: “Waar ben ik goed in?“.

 

4. Passies en/of ambities
Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar krijg je energie van? In een sollicitatiegesprek benoem je vaak de dingen die je écht heel leuk vindt om te doen. Dat kan op professioneel vlak zijn, maar ook in je privéleven. Vertellen over je ambities en dingen die je leuk vindt om te doen, wakkert meestal een vuurtje in je binnenste aan. Juist dat enthousiasme willen werkgevers graag zien.

Vind je het lastig om iets over je persoonlijke leven te vertellen? Misschien heb je geen uitgesproken passies of bijzondere hobby’s. In plaats daarvan kun je dan ook iets delen over je ambities voor de toekomst. Vertel wat je in de functie hoopt te bereiken en waarom je er zo enthousiast over wordt.

 
Vertel eens wat over jezelf 2

 

Voorbeelden van antwoorden op de vraag “Vertel eens wat over jezelf?”

Nu we hebben uitgelegd wat de beste opbouw van iets over jezelf vertellen eruit ziet, geven we je graag een paar voorbeelden ter inspiratie.

 

Voorbeeld 1

“Ik ben Julia, 34 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Doetinchem. De afgelopen jaren heb ik gewerkt als verpleegkundige in het Slingeland Ziekenhuis. Naast mijn werk ben ik actief als vrijwilliger bij de Zonnebloem. Ik vind het heel leuk om bij ouderen een glimlach op hun gezicht te toveren. Het liefst ben ik altijd met mensen bezig. Als kind speelde ik al eindeloos ‘doktertje’ met mijn oma, dus je kan wel zeggen dat het mijn roeping is. Nu wil ik me graag specialiseren in de ouderenzorg, vandaar dat ik op deze vacature heb gereageerd.”

 

Voorbeeld 2

“Ik ben Willem, 53 jaar en ik kom van oorsprong uit het noorden van het land, maar ben voor de liefde naar de Achterhoek verhuisd. Ik heb in mijn carrière al veel verschillende paden bewandeld. Zoals jullie op mijn CV hebben kunnen lezen, werk ik sinds een paar jaar als inkoper bij een middelgroot elektronicabedrijf. Ik vind het leuk om te onderhandelen en weet mensen snel voor me te winnen. Ja, ik heb ook een soort gunfactor, denk ik, haha. Mijn vakgebied vind ik heel leuk, dus ik zou me daar graag verder in willen ontwikkelen.

Naast mijn werk voetbal ik graag en wandel ik veel met onze hond Charlie. En als ik niet aan het werken, voetballen of wandelen ben, dan kun je me meestal vinden in de tuin, want ik hou ook erg van tuinieren.”

 

Voorbeeld 3

“Ik ben Sietske, 46 jaar en ik ben een timmerman in hart en nieren. Ik hou ervan om dingen te maken. Dat je echt resultaat ziet van je werk, dat je je werk kan vasthouden en aanraken zeg maar. Ik ben op mijn 16e aan de slag gegaan in het bouwbedrijf van mijn vader. Was ik niet aan het werk op de bouwplaats, dan was ik thuis bezig met timmeren en zagen. Ik had ruimtelijk inzicht, twee rechterhanden en goede ideeën. Zo leerde ik mezelf tafels en kasten maken.

Op een gegeven moment kreeg ik steeds vaker de vraag van: “Hoe doe je dat toch?” Met behulp van mijn zoon ben ik toen een YouTube-kanaal gestart, waarin ik stap voor stap laat zien hoe je bepaalde meubels maakt. Zo heb ik mijn passie voor het lesgeven ontdekt. Het geeft me echt energie om mijn kennis over te dragen! Vandaar dat ik nu ook reageer op de vacature van MBO-docent Meubelmaker. Ik hoop dat ik anderen net zo enthousiast kan maken over mijn vak als dat ik zelf ben.”

 

Ambities delen kan ook

Vind je het lastig om iets over je persoonlijke leven te vertellen? Misschien heb je geen uitgesproken passies of bijzondere hobby’s. In plaats daarvan kun je dan ook iets delen over je ambities voor de toekomst. Vertel wat je in de functie hoopt te bereiken en waarom je er zo enthousiast over wordt.

 

Voorbeeld 4

“Ik ben Loes, 38 jaar oud en ik woon in Didam. Ik ben ooit begonnen als secretaresse bij een advocatenkantoor. Ik ben gestructureerd en ik werk heel nauwkeurig. In een mum van tijd had ik de administratie weer helemaal op orde. Dat ik dat zo snel gefixt had verbaasde iedereen, want het was echt een puinhoop. Naast mijn werk ben ik toen de administratie gaan bijhouden van mijn ouders en schoonouders. Geef mij een paar mappen en een stapel tabbladen en ik ga helemaal los, haha.

Uiteindelijk ben ik me steeds meer gaan richten op de financiële kant van administratie. Ik begrijp wel waarom sommige mensen gewoon geen overzicht meer hebben op hun inkomsten en uitgaven, want het is ook best ingewikkeld allemaal. Toen ik de kans kreeg om mensen in de schuldhulpverlening te helpen de boel weer op de rit te krijgen, heb ik die dan ook met twee handen aangegrepen. Dankzij mijn hulp hebben tientallen huishoudens de schuldhulpverlening weer achter zich kunnen laten en ik hoop dat voor nog veel meer mensen te kunnen regelen.”

 
Vertel eens wat over jezelf 3

 

Verschil tussen iets over jezelf vertellen en je elevator pitch, het profiel op je CV en je LinkedIn samenvatting

In grote lijnen lijkt een antwoord op de vraag “Vertel eens wat over jezelf” op je elevator pitch, je persoonlijke profiel op je CV en je samenvatting op LinkedIn. Toch zijn er verschillen.

Het verschil tussen jezelf omschrijven en je elevator pitch zit ‘m met name in de toon. Bij een elevator pitch is het echt de bedoeling dat je jezelf ‘verkoopt’ aan je luisteraar. Je probeert ergens een voet tussen de deur te krijgen en stuurt aan het einde van je elevator pitch dus ook aan op een vervolgactie.

Je profiel op je CV en je LinkedIn samenvatting zijn geschreven introductieteksten. Deze zijn meestal iets meer gericht op wie je bent als professional, en niet zozeer op wie je bent in je privéleven. En omdat het geschreven teksten zijn, klinken ze ook anders dan een gesproken verhaal.

 

Omschrijf jezelf in 3 woorden

Het kan zijn dat je werkgever je vraagt: “Hoe omschrijf je jezelf in 3 woorden?” Deze vraag is meer afgekaderd dan de vraag om jezelf te omschrijven, want je mag nu eigenlijk maar 3 dingen noemen. Door dit te onderbouwen met concrete voorbeelden, kan je toch veel indruk maken.

 

Voorbeeld 5

“Ik ben Gijs, 28 jaar en ik kom uit Brabant. Collega’s en vrienden omschrijven mij als creatief, resultaatgericht en een echte doorzetter. Ik zie kansen en ben goed in verbanden leggen. Komt er een probleem op mijn pad, dan kan ik meestal snel een goede oplossing verzinnen. En als die niet werkt, dan is er altijd wel een plan B dat wél werkt.

Zo waren mijn huidige collega’s al heel lang bezig met een ingewikkeld proces dat veel handmatig werk vereiste. Ik heb toen een soort app ontwikkeld waardoor een deel van het proces geautomatiseerd werd. Daardoor gaat alles nu 3 keer zo snel, dus daar ben ik wel trots op. Ik hoop met dit soort slimmigheden ook te kunnen bijdragen aan het succes van jullie organisatie.”

 
Vertel eens wat over jezelf 4

 

8 tips als je iets over jezelf gaat vertellen

  TIP 1   Bereid je antwoord voor.
Het helpt als je je verhaal in grote lijnen uitdenkt tijdens de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Maar je hoeft het antwoord op de vraag “Vertel eens iets over jezelf?” niet woord voor woord uit je hoofd te leren. Dat komt niet natuurlijk over.

Oefen je antwoord ook eens hardop met iemand die jou goed kent. Je voelt dan meteen of je verhaal goed aankomt en of het bij je past.

 

  TIP 2   Laat je toegevoegde waarde zien.
Hoewel jezelf omschrijven vaak leidt tot een heel persoonlijk verhaal, is teveel ‘ik-ik-ik’ nou ook weer niet de bedoeling. Richt je daarom ook op de voordelen die je werkgever ervaart als hij jou aanneemt. Wat kom jij brengen? Wat ga jij bijdragen aan het succes van de organisatie? Als je dit in je verhaal weet over te brengen, kunnen je gesprekspartners echt niet meer om je heen.

 

  TIP 3   Houd het kort en krachtig.
Je hoeft niet je hele CV op te dreunen, want die hebben ze al gelezen. En verzand liever ook niet in al te veel details. Less is more. Introduceer jezelf in een minuut of 2. Als je gesprekspartners meer willen weten, dan kunnen daar altijd zelf nog om vragen.

 

  TIP 4   Wees positief.
Dit is niet het moment om de vuile was buiten te hangen. Voorkom dat het een klaagzang over je huidige/vorige werkgever wordt, of dat je teveel focust op je slechte eigenschappen. Ga je jezelf omschrijven, blijf dan vooral positief.

 

  TIP 5   Deel je enthousiasme.
Enthousiasme werkt aanstekelijk. Vertel je verhaal dus op een vrolijke, daadkrachtige, actieve manier.

 

  TIP 6   Kies een goede balans tussen bescheidenheid en zelfverzekerdheid.
Wij nuchtere Hollanders vinden het lastig om onszelf aan te prijzen. We denken al snel dat we opscheppers zijn als we iets positiefs over onszelf vertellen. Zeker: enige bescheidenheid siert de mens, maar het is ook niet de bedoeling dat je onzeker overkomt. Probeer dus overtuigend en zelfverzekerd over te komen, maar zonder borstklopperij. Laat de beste versie van jezelf zien.

 

  TIP 7   Een grapje mag, maar overdrijf het niet.
Grapjes zijn uitstekende ijsbrekers en ze maken je verhaal luchtig. Maar overdrijf het niet, want als je teveel grapjes maakt kom je niet serieus over en lijkt het alsof je iets te verbergen hebt.

 

  TIP 8   Word niet te openhartig.
Ga je jezelf omschrijven, dan wordt dat altijd een persoonlijk verhaal. Maar voorkom dat je té persoonlijk wordt. Een sollicitatiegesprek is en blijft een zakelijk gesprek, dus je potentiële werkgever hoeft niet alle ons en outs te weten over je privéleven.

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *