Mooi, je hebt een toffe baan gezien. Tijd om je CV goed aan te laten sluiten bij de vacature. Maak het de recruiter makkelijk om jouw CV uit de stapel te kiezen ;-). Waar begin je dan? Natuurlijk met het bepalen wat er in je CV komt en welke volgorde je gebruikt. No worries, met onze tips lukt het je vast om een goed CV te maken. Lees snel verder!
Wat zijn de vaste onderdelen van een CV?
Je CV heeft maar 1 doel: het scoren van die baan. Je kijkt dus vooral naar de ontvanger. Dat is jouw doelgroep, oftewel de recruiter, de HR-medewerker of een manager. Omdat ze vaak ontzettend veel brieven krijgen, scannen ze CV’s. Daarom is het belangrijk dat alle onderdelen overzichtelijk op je CV staan.
Dit zijn de vaste onderdelen van je CV:
Personalia
Je persoonsgegevens geven concrete informatie over jou als persoon, zoals je naam en woonplaats, en over de manier waarop je contact met jou kan opnemen. Lees meer over personalia op je CV.
Profiel
Een persoonlijk profiel laat de mens achter de feiten zien. Dat maakt je meteen menselijk en benaderbaar. Bekijk hoe je een goede profieltekst schrijft.
Profielfoto
Plaats altijd een goede foto op je CV. Het valt op als je er geen hebt, en niet op een goede manier.
Werkervaring
Zet alle banen eens op papier. De volgorde is nu nog niet belangrijk. Wel de functietitel, werkgever en de tijd dat je er hebt gewerkt. Schrijf ook op wat je taken en successen waren.
Content Marketeer
Organisatie X | Nijmegen | januari 2017 – juli 2020
Werkzaamheden:
- Vaststellen en uitvoeren van de contentstrategie en contentkalender
- Schrijven van o.a. landingspagina’s, blogs en nieuwsberichten
- Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
- E-mailmarketing
- Beheren van en adverteren op social media
- Creëren van beeldmateriaal t.b.v. de website en social media
- Input leveren aan de UX-designer en SEA-marketeer
- Coachen en aansturen van (nieuwe) Content Marketeers
Noemenswaardige resultaten:
- Het aantal bloglezers vergroot van 100 naar 4.000 per dag
- Het organische bereik op Facebook laten groeien van 500 naar 6.000 mensen per dag
- Het aantal conversies per maandelijkse nieuwsbrief verviervoudigd
Opleidingen
Het onderdeel ‘opleidingen‘ is appeltje-eitje. Benoem de naam van de opleiding, wanneer je deze opleiding hebt gevolgd en waar.
We bespreken nu alleen de vaste onderdelen van een CV. Er zijn er natuurlijk nog meer, zoals vrijwilligerswerk en referenties. Bekijk hier alle mogelijke onderdelen van een CV.
Tips voor de volgorde van je CV: start met het belangrijkste onderdeel
De beste tip voor het indelen van je CV is dat je altijd begint met het belangrijkste. En dat verschilt natuurlijk per persoon. Sowieso plaats je altijd de onderdelen personalia en profiel op de eerste pagina. Bekijk wat er voor jou daarna als eerste komt:
CV voor starters en studenten
Schrijf je als student een CV, dan leg je de nadruk op je opleiding. Daar start je mee. Daarna komen bijbaantjes of nevenactiviteiten, zoals bestuurslid van een studentenvereniging.
CV voor ervaren professionals en interimmers
Je legt de nadruk op je werkervaring. Dat laat het beste zien waarom ze jou moeten aannemen. Daarna komt pas je opleiding en cursussen.
CV voor switchers en freelancers
Je kwaliteiten komen goed uit de verf als je eerst je vaardigheden noemt. Ja, een vaardigheden-CV is anders dan normaal. Maar ook je loopbaan is anders. Je wordt tenslotte vaak gezien als expert. Zo laat je goed zien hoe waarom jij de beste persoon bent voor de functie. Met de nodige referenties is dit een gouden combinatie.
CV met gaten
Als je een gat op je CV hebt, kun je ook het beste beginnen met je vaardigheden. En hoe deze het beste aansluiten op de vacature. Geef de scanner van je CV genoeg aanknopingspunten om met jou in gesprek te willen.
Twee opties: chronologische of teruglopende volgorde van je CV
Er zijn eigenlijk twee opties als het gaat om de volgorde van je CV: de chronologische volgorde (ervaring van oud naar nieuw) en de teruglopende of antichronologische volgorde (van nieuw naar oud).
Chronologische volgorde van je CV: van oud naar nieuw
Chronologisch wil alleen zeggen: in volgorde van tijd. In een chronologisch CV neem je de lezer mee door de tijd. Je begint met de oudste gebeurtenissen en zet zo alles op een rij tot nu. En dat doe je dan voor je opleidingen, werkervaring, cursussen en alle andere onderdelen.
Teruglopende volgorde van je CV: van nieuw naar oud
Een teruglopend CV noemen ze soms ook wel een antichronologisch CV. Je begint met de recentste ervaringen. Dit doe je voor alle onderdelen; je noemt de laatste baan, opleiding, workshop enzovoorts. Zo ga je verder tot je bij het begin bent. Met deze volgorde laat je duidelijk zien hoe je loopbaan aansluit op de vacature en dat dit een logische vervolgstap is.
Wat is nou de beste volgorde voor je CV?
Je weet nu waar je mee begint op je CV (personalia en profiel). En welk onderdeel daarna komt zoals opleiding, werkervaring of vaardigheden. De beste volgorde voor je CV hangt onder andere af van je staat van dienst, maar kan door verschillende omstandigheden veranderen.
TIP We raden je aan om een teruglopend, antichronologisch CV te maken. Als je van nieuw naar oud werkt, leg je de nadruk op wat je het laatst hebt gedaan. En dat is vaak ook het meest relevant voor de ontvanger van je CV.
Wanneer is een andere volgorde beter?
Een CV moet goed laten zien waarom jij onmisbaar gaat zijn. Daarom begin je altijd met het belangrijkste. Hierboven krijg je tips voor verschillende fases in je loopbaan. Die zijn niet in beton gegoten. Heb je bijvoorbeeld opleidingen gevolgd om een carrièreswitch te maken? Dan zet je deze natuurlijk als eerste neer.
Kom je er niet uit? We helpen je graag met je CV
Heb je hulp nodig met het opstellen van je CV? Elke functie is anders, zo ook elke werkgever. Bedenk daarom goed wat je van jezelf wilt laten zien. Kies een CV-template om het jezelf makkelijk te maken.