Een goed begin is het halve werk! Door een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek kom je niet voor verrassingen te staan. Ben jij klaar om indruk te maken? Met onze checklist ‘Voorbereiding sollicitatiegesprek’ ga je het gesprek vol zelfvertrouwen tegemoet.
Waarom voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
Of een sollicitatiegesprek succesvol is, hangt voor een heel groot gedeelte af van je eigen voorbereiding. Dankzij een gedegen voorbereiding maak je een goede eerste indruk. Daarmee vergroot je je kansen op de baan.
Door je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek, neem je bovendien een deel van je eigen zenuwen en sollicitatiestress weg. Ontspanning en zelfvertrouwen helpen om de werkgever ervan te overtuigen dat jij de beste kandidaat bent.
Voorbereiding sollicitatiegesprek: de ultieme checklist
Ben jij klaar voor een succesvolle sollicitatie? Na het afstrepen van onderstaande checklist wel!
✔ Lees de vacature en je eigen sollicitatiebrief nog een keer door.
Weet wat de functie inhoudt en wat er van een goede kandidaat gevraagd wordt, want het is waarschijnlijk al even geleden dat je gereageerd hebt op de vacature. In de vacaturetekst staat precies wat de functie-eisen zijn en naar wat voor kandidaat ze op zoek zijn.
Probeer de functie-eisen te matchen met je eigen competenties en laat zien waar dat uit blijkt door er concrete voorbeelden bij te noemen. Omschrijf de voorbeelden met behulp van de STARR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie). Dit geeft houvast voor jezelf en is extra overtuigend voor de werkgever.
Een voorbeeld van een competentie volgens de STARR-methode:
“Ik ben heel oplossingsgericht. Vanuit mijn rol als Product Owner (situatie) heb ik het gebruik van een app geïntroduceerd (taak) waarin alle teamleden kunnen bijhouden met welke taken ze bezig zijn. Daardoor heeft iedereen in het team nu inzicht in welke taken er nog gedaan moeten worden (actie). Als iemand al klaar is met zijn eigen taken, kan hij nu makkelijk de taken van iemand anders overnemen, waardoor de werkdruk veel beter is verdeeld over mijn teamleden (resultaat).”
✔ Verdiep je in de organisatie en je gesprekspartner(s).
Bekijk de website en social media van het bedrijf waar je solliciteert. Google de organisatie en bekijk wat je allemaal te weten kunt komen. Lees je in over de visie, doelen, normen en waarden van de organisatie, en wat de laatste nieuwtjes zijn. Zo weet je waar de organisatie voor staat, en hoe jij kan bijdragen aan het succes.
Weet je wie je gesprekspartners zijn? Dan kun je hen opzoeken op LinkedIn. Door hun LinkedIn foto weet je alvast hoe ze eruit zien, en misschien vind je in hun functieomschrijvingen nog wel wat leuke aanknopingspunten voor het sollicitatiegesprek.

✔ Bedenk je antwoord op de meest gestelde sollicitatievragen.
Je kan ervan uit gaan dat je tijdens je gesprek een aantal standaard sollicitatievragen krijgt. Door tijdens de voorbereiding op je sollicitatiegesprek voor jezelf alvast antwoorden te verzinnen op deze vragen, laat je zien dat je echt moeite doet voor de baan.
De meest gestelde sollicitatievragen:
- Vertel eens iets over jezelf?
- Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
- Wat spreekt je aan in deze functie?
- Waarom wil je bij onze organisatie werken?
- Wat onderscheidt jou van je concurrenten?
- Hoe functioneer je in een team?
- Wat doe je nu precies voor werk?
- Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
- Wat is je grootste succes in je carrière?
- Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Bekijk hier meer sollicitatievragen waarop je je kunt voorbereiden.
✔ Bedenk zelf ook een paar vragen die je kunt stellen.
Waarschijnlijk krijg je aan het einde van het gesprek de vraag: “Heb je zelf nog vragen?” Een sollicitatie werkt twee kanten op, dus het is goed om te ontdekken of jij ook een klik met het bedrijf ervaart. Door je eigen vragen voor te bereiden, laat je ook zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.
Voorbeelden van vragen die je zelf kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek:
- Hoe ziet het verdere verloop van de sollicitatieprocedure eruit?
- Hoe is de sfeer op de afdeling?
- Wat voor mensen werken er in het team?
- Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
- Hoe kan ik me binnen de organisatie ontwikkelen?
- Hoe vaak en op welke manier krijg ik feedback op mijn werk?
✔ Bereid een korte introductie over jezelf voor.
Bij een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek hoort ook het oefenen van je antwoord op de vraag: ‘Vertel eens wat over jezelf?’. Dit is meestal een van de eerste vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Hiermee krijgt je gesprekspartner direct een beeld van jouw kwaliteiten en geschiktheid voor de functie.
Vertel tijdens je elevator pitch in een paar minuten wie je bent, waar je goed in bent en wat jou een goede kandidaat voor de functie maakt. Oefen hardop hoe je jezelf wil voorstellen, zodat je je eigen verhaal straks goed kan vertellen zonder te veel ‘uh’s’ en pauzes.
“Ik ben Jeanine, 36 jaar en ik heb de laatste jaren gewerkt als manager van een multidisciplinair IT-team. Ik vind het belangrijk om mensen te motiveren en te helpen ontdekken wat hun drijfveren zijn. Ik zet de mens eigenlijk altijd op de eerste plek. Ik heb gemerkt dat als mijn teamleden goed in hun vel zaten, dit ook een positieve invloed had op de resultaten van het gehele team. Na een intense reorganisatie draait mijn team inmiddels weer als een goed geoliede machine. Daarom is nu voor mij de tijd aangebroken om op zoek te gaan naar een volgende uitdaging. Die hoop ik in uw bedrijf te vinden.”

✔ Zoek op waar je moet zijn, en hoe laat.
Kom niet te laat bij je sollicitatiegesprek; wees liever juist iets te vroeg. Mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg, bijvoorbeeld dat je trein vertraging heeft of dat je geen parkeerplek kunt vinden, dan heb je nog wat speling in je planning.
Een ruime tijdsplanning heeft nog een voordeel. Van haast krijg je namelijk stress, waardoor de zenuwen je de baas kunnen worden. Dat wil je liever voorkomen. Door op tijd te zijn, heb je ook nog even de mogelijkheid om jezelf op te frissen – wel zo prettig.
✔ Kies een professionele, nette outfit.
Kleren maken de man! Kies kleding die schoon en netjes is, en die qua stijl aansluit bij je werkgever. Ga je solliciteren bij een bank, kies dan voor formele sollicitatiekleding. Solliciteer je bij een startup, dan kun je je iets informeler kleden. Maak je look compleet met subtiele accessoires en nette schoenen.
Denk ook aan je persoonlijke verzorging. Kam je haren, zorg ervoor dat je fris ruikt en check of je nagels schoon zijn.
✔ Leg de spullen klaar die je mee wil nemen naar het gesprek.
Neem naar je sollicitatiegesprek sowieso je CV, sollicitatiebrief en een print van de vacaturetekst mee. Het is ook handig om het lijstje met vragen voor de werkgever mee te nemen, zodat je ze niet vergeet. Pen en papier zijn onmisbaar als je tussendoor aantekeningen wil maken.
Zorg er ook voor dat je telefoon opgeladen is en dat je de adres- en contactgegevens van de organisatie bij de hand hebt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
✔ Online sollicitatie? Check of alles werkt.
In een online sollicitatiegesprek via een videoverbinding is het wel belangrijk dat je elkaar goed kunt zien en verstaan. Controleer daarom van tevoren of je webcam, microfoon en wifi het doen. Zorg voor een neutrale achtergrond (een rommelige woonkamer is niet heel professioneel) en check of er niet te veel storende omgevingsgeluiden te horen zijn.
✔ Tweede sollicitatiegesprek? Bepaal je salarisindicatie.
Tijdens een tweede sollicitatiegesprek kunnen er gevraagd worden naar je gewenste salaris. Vragen over geld zijn altijd een beetje spannend, zeker als er niets over wordt vermeld in de vacature. Denk dus alvast na over je salaris bij je sollicitatie voorbereiding. Bedenk wat je wil verdienen en welk salaris jij bij de functie vindt passen. Zo sta je straks stevig in je schoenen als je de salarisonderhandeling in gaat, en vergroot je de kans dat je krijgt wat je waard bent.

7 tips voor een ontspannen sollicitatiegesprek
Ben je klaar met je sollicitatie voorbereiden? Lees dan nog even onderstaande tips door om ontspannen en zelfverzekerd het kennismakingsgesprek in te gaan.
TIP 1 Zet je telefoon uit. Geen geluid en ook geen trilfunctie. Als je gebeld wordt leidt dat alleen maar af van je doel: indruk maken.
TIP 2 Lach! Door te glimlachen ontspan je jezelf en het komt ook nog eens sympathiek over.
TIP 3 Geef een goede handdruk. Een korte maar krachtige handdruk is de basis van een goede eerste indruk. Een slap handje, daar krijgt iedereen de griezels van, maar iemands hand fijnknijpen hoeft nou ook weer niet.
TIP 4 Zit in een ontspannen, maar actieve houding. Je lichaamstaal vertelt veel over jou. Probeer een open houding aan te nemen: vouw dus niet je armen over elkaar, maar laat ze voor je op tafel liggen of in je schoot. Blijf rechtop zitten en hang zeker niet onderuitgezakt in je stoel, want dan kom je zeker niet professioneel over. Het is goed om je op je gemak te voelen, maar niet té.
TIP 5 Maak oogcontact. Zitten er meerdere mensen om de tafel? Kijk ze afwisselend aan, maar forceer je blij niet. Het is heel natuurlijk om af en toe ergens anders naar te kijken.
TIP 6 Praat rustig en duidelijk. Van de zenuwen en sollicitatiestress zou je wel eens heel snel kunnen gaan praten. Haal dus diep adem en neem de tijd voor wat je zegt.
TIP 7 Luister goed en val je gesprekspartner niet in de rede. Laat hem of haar rustig uitpraten. Dat geeft jou ook de tijd om na te denken over een antwoord. Begrijp je iets niet? Wees dan niet bang om om verduidelijk te vragen.