Het is in de meeste gevallen heel waardevol om vrijwilligerswerk op je CV te zetten. Maar wanneer doe je dat wel en wanneer niet? En waar zet je vrijwilligerswerk op je CV? Je leest het in dit blog.
Vrijwilligerswerk is óók werk
Veel mensen zien vrijwilligerswerk niet als ‘echt’ werk. Je doet het meestal naast een betaalde baan, om iets terug te doen voor de maatschappij en voor andere mensen. Meestal krijg je voor vrijwilligerswerk niet betaald. Toch heeft vrijwilligerswerk op je CV heel veel waarde!
Waarom vrijwilligerswerk op je CV zetten?
Er zijn een aantal redenen waarom vrijwilligerswerk heel goed op je CV past:
- Vrijwilligerswerk laat zien dat je intrinsiek gemotiveerd bent om je in te zetten voor een ander. Dat is een aantrekkelijke eigenschap!
- Dankzij vrijwilligerswerk heb je een groot netwerk, dat ook van pas kan komen in je betaalde werk. Plan dus gerust eens een netwerkgesprek in met iemand die je kent van je vrijwilligerswerk; misschien kan hij of zij iets voor je betekenen.
- Je doet veel kennis en ervaring op bij je vrijwilligerswerk en je ontwikkelt er je persoonlijke eén professionele vaardigheden mee. Dat is heel waardevol, en al helemaal als je vrijwilligerswerk goed aansluit bij het soort werk dat je betaald wil gaan doen.
Vrijwilligerswerk op je CV?
Op al onze professionele CV-templates is er voldoende ruimte om je vrijwilligerswerk te benoemen.
Vrijwilligerswerk als je ‘in between jobs’ bent
Heb je even geen baan? Dan kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Zo blijf je onder de mensen en heb je een doel om je bed uit te komen. Vrijwilligerswerk is een prima manier om in beweging te blijven. Dankzij vrijwilligerswerk valt een eventueel gat in je CV ook minder op.
Vrijwilligerswerk om meer ervaring op te doen
geen werkervaring? Heb je al een baan en wil je switchen, maar mis je relevante werkervaring om je droombaan te scoren? Dan kun je vrijwilligerswerk gaan doen in je gewenste beroepsrichting, waardoor je relevante ervaring opdoet en je daarmee aantrekkelijker maakt voor je potentiële werkgever. Bovendien kun je zo zelf ook ontdekken wat je wel en niet leuk vindt.
TIP Heb je een uitkering, dan moet je in bepaalde situaties beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, wat kan betekenen dat je je vrijwilligerswerk moet opgeven omdat je een passende baan aangeboden krijgt. Stem dit af met het UWV en maak hierover vooraf goede afspraken met de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet. Op de website van het UWV vind je hierover meer informatie.
Waar zet je vrijwilligerswerk op je CV?
Moffel je vrijwilligerswerk op je CV niet weg onder het kopje ‘Overig’. Deze ervaring mag best in het oog springen! Er zijn twee plekken waar je vrijwilligerswerk op je CV kunt zetten. Je hoeft niet per se te vermelden dat bepaald werk op vrijwillige basis was, maar het mag wel.
Optie 1: Vrijwilligerswerk onder ‘Werkervaring’
Wees niet te bescheiden! Relevante werkervaring van voldoende omvang kun je met een gerust hart onder ‘Werkervaring’ zetten. Het maakt niet uit of je hiervoor betaald hebt gekregen of niet.
Vrijwillig psycholoog
Stichting Sterkamp | 2008 – 2009
Tijdens de vakantiekampen van Stichting Sterkamp in 2008 en 2009 was ik actief als vrijwilliger, waarbij het trainen van sociale vaardigheden en assertiviteit bij kinderen met sociale problematiek centraal stond.
Vrijwilligerswerk met weeskinderen en hiv-positieve moeders
Rwanda | 2003 – 2005
In 2003 vertrok ik naar Rwanda om mee te leven, om te zien en te leren. Ik ondernam activiteiten met de kinderen, ging op huisbezoek en deed mee met moedereducatie en -trainingen omtrent hiv/aids op diverse plaatsen in Rwanda.
Optie 2: Vrijwilligerswerk als apart onderdeel
Je kunt je ervaring als vrijwilliger ook als apart onderdeel op je CV neerzetten, zeker als je meerdere (verschillende) dingen hebt gedaan, al dan niet bij verschillende organisaties. Zeker als je vrijwilligerswerk slechts een paar uur per week kost of van een geheel andere orde is dan je betaalde werk, is dit een goede oplossing. Je vrijwilligerswerk is in dat geval niet noodzakelijk voor een goede sollicitatie, maar laat wel zien wie jij bent als persoon.
- Coach ‘Versterk je netwerk’ | De Regenboog | 2009 – heden
- Hardlooptrainer | Stichting Don Bosco voor kansarme jongeren | 2013 – heden
- Activiteitenbegeleider | Verzorgingstehuis ‘Reinalda’ | 2015 – 2016
Welk vrijwilligerswerk hoort niet thuis op je CV?
Informatie op je CV moet laten zien dat jij geschikt bent voor een baan. Niet alle informatie is relevant voor de functie waarop je solliciteert. Ben je als vrijwilliger actief bij de kerk en wil je solliciteren op een functie binnen het kerkelijk domein, dan is het zeker relevant om dit vrijwilligerswerk op je CV te vermelden. Heeft je vrijwilligerswerk inhoudelijk veel overeenkomsten met het werk dat je zoekt, dan is het ook het overwegen waard om dit op je CV te vermelden – ongeacht de organisatie waar je dit vrijwilligerswerk uitoefent.
In de meeste andere gevallen is het een persoonlijke afweging of je vrijwilligerswerk bij de kerk op je CV te zetten. Geloofsovertuiging is helaas nog vaak een gevoelig topic. Als je wil voorkomen dat je potentiële zijn eventuele (onbewuste) negatieve associatie met de kerk op jou projecteert, kun je dit beter achterwege laten op je CV. Eenzelfde principe geldt voor je politieke voorkeur. Het is met name in de eerste fase van je sollicitatie dat je een goede indruk wilt maken. Een twijfelachtige eerste indruk maak je namelijk niet zo makkelijk ongedaan. Je kunt je altijd later nog, mits het relevant is, uitspreken over je politieke voorkeur of geloofsovertuiging – dan heeft je werkgever zich al een mening over je gevormd en wordt hij of zij minder beïnvloed door beladen onderwerpen.
Hulp nodig bij het verwoorden van vrijwilligerswerk op je CV?
Onze CV-templates bieden voldoende plek om je vrijwilligerswerk op te sommen, ofwel tussen je andere werkervaring, ofwel als apart onderdeel op je CV. Zo kan je je een goed CV sturen bij je sollicitatie, inclusief je vrijwilligerswerk en andere nevenactiviteiten.