Hoe kom ik erachter waar ik goed in ben? Die vraag heb je jezelf misschien al wel eens gesteld, bijvoorbeeld als je een studie moet kiezen of een sollicitatiegesprek aan het voorbereiden bent. Je hebt vast gemerkt dat het geen gemakkelijke vraag is om te beantwoorden. In dit artikel vind je verschillende manieren om het antwoord te vinden op de vraag: “Waar ben ik goed in?”
Waarom is het belangrijk om te weten waar je goed in bent?
Het antwoord op de vraag ‘waar ben ik goed in’ heeft invloed op je studiekeuze, het type banen waarop je solliciteert en in welk vakgebied je gaat werken. Door dit voor jezelf helder te hebben, kun je zelf al meer richting geven aan je carrière.
Weten waar je goed in bent, heeft ook voordelen tijdens een sollicitatiegesprek. Wij nuchtere Hollanders vinden het vaak lastig om het te hebben over onze talenten. We scheppen niet graag op en vinden het een beetje gek om hardop te zeggen waar we goed in zijn. Maar iedereen heeft unieke eigenschappen die hem of haar een waardevolle toevoeging maken aan een organisatie. En als je je bewust bent van die kwaliteiten en talenten, kom je sterker over tijdens een sollicitatiegesprek, en vergroot je de kans om aangenomen te worden.

Wat zijn jouw kwaliteiten, vaardigheden en talenten?
Hoe weet je nou waar je goed in bent? Dat heeft te maken met je competenties en vaardigheden.
Competenties laten zien over welke karaktertrekken, goede eigenschappen en kwaliteiten je beschikt. Je kunt van nature een bepaalde competentie hebben, maar competenties zijn ook te leren en ontwikkelen, dus je kunt er beter in worden door te oefenen. Een voorbeeld van een competentie is ‘creatief’ of ‘overtuigingskracht’.
Een vaardigheid daarentegen is iets wat je goed kunt. Iets wat je ook echt kunt uitvoeren in de praktijk. Bijvoorbeeld ‘schilderen’ of ‘leidinggeven aan grote teams’.
Waar je goed in bent, hangt vaak heel sterk samen met je competenties en vaardigheden. Als je voor jezelf weet waar je kernkwaliteiten liggen, dan heb je de vraag ‘waar ben ik goed in?’ al voor een deel beantwoord.
Hoe kom ik erachter waar ik goed in ben?
Er zijn een aantal manieren om te ontdekken waar je goed in bent:
1. Kijk in de spreekwoordelijke spiegel
Zelfkennis is onontbeerlijk als het gaat om weten waar je goed in bent. Ga bij jezelf na wat je kwaliteiten zijn, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Dit zijn vaak ook de dingen waar je goed in bent.
2. Vraag aan mensen in je omgeving hoe zij jou zien
Anderen kunnen vaak sneller en beter onder woorden brengen welke kwaliteiten zij in jou waarderen, dan dat je dat zelf kan. Vraag dus gerust eens aan je collega, vriendin of buurman waar zij van vinden dat jij er goed in bent. Of bespreek het met je leidinggevende. Misschien brengt het je zelfs nog op ideeën.

3. Doe een persoonlijkheidstest
Op internet zijn genoeg testjes te vinden die je een idee kunnen geven van je goede eigenschappen. Ze laten zien wat je sterke punten zijn. Ben je benieuwd welke baan bij jou past, op basis van je competenties en ervaring? Dan is een beroepskeuzetest ook een goeie.
4. Bekijk wat je doet in je vrije tijd
Je hobby’s, maar ook je vrijwilligerswerk en andere nevenactiviteiten laten vaak al zien wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Ben je bijvoorbeeld lid van de activiteitencommissie van je tennisvereniging, dan ben je vast goed in plannen en organiseren.
5. Proberen is leren
Soms weet je niet dat je ergens goed in bent, tot je het probeert. Wie weet ontdek je ineens een talent! Door nieuwe dingen te doen blijf je je op persoonlijk en zakelijk vlak ontwikkelen, wat aantrekkelijk is voor potentiële werkgevers.
6. Neem een coach in de arm
Zie je door de bomen het bos niet meer? Overweeg dan om naar een (loopbaan)coach te gaan. Een frisse blik kan nooit kwaad! Hij of zij heeft veel ervaring in het doorzien van iemands kwaliteiten, en kan je goed begeleiden in je carrière.
7. Scholier of student? Check je studieresultaten
Uit de cijfers die je voor bepaalde vakken haalt, kun je al opmaken waar je goed in bent. Vind je de exacte vakken op de middelbare school leuk? Kies dan een bètastudie. Studeer je communicatiewetenschappen en vind je het nieuws interessant? Dan is een vakgebied als de journalistiek misschien wel iets voor jou.

Voorbeelden van antwoorden op de vraag: “Waar ben je goed in?”
Tijdens een kennismakingsgesprek is een van de meestgestelde sollicitatievragen: “Waar ben je goed in?” Soms wordt deze vraag ook in een andere vorm gesteld, zoals: “Wat zijn je 3 beste eigenschappen?” of “Wat is jouw talent?”
Een goed antwoord is beknopt, eerlijk en concreet. Noem iets waar je daadwerkelijk goed in bent en geef er een recent voorbeeld bij. Dat maakt je verhaal geloofwaardig.
“Ik kan goed presteren onder hoge druk. Ik ben gewend om krappe deadlines te halen en veel ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Ik blijf altijd kalm, zelfs in de meest stressvolle situaties. Zo miste de CEO van ons bedrijf vorige maand zijn aansluitende vlucht naar Los Angeles, waar hij een belangrijke meeting had met een investeerder. Toen heb ik vanuit Nederland toch nog een andere vlucht kunnen regelen, waardoor hij alsnog op tijd op de plek van bestemming kwam.”
“Ik begrijp wat de behoefte van de klant is. Ik heb oprechte interesse in mensen en door goed te luisteren en door te vragen, zie ik snel wat de klant nodig heeft. Klanten die onze kledingwinkel bezoeken, gaan vaak met een grote glimlach en een volle winkeltas weer de deur uit. Zeker als ik ze heb kunnen helpen met een complete outfit waar ze echt in stralen.”
“Ik ben een echte motivator. Ik vind het belangrijk dat mensen goed op hun plek zitten in mijn team. Zeker nadat we het ‘stoplicht’ hebben geïntroduceerd in ons team, waarbij iedereen ‘s ochtends laat weten hoe hij zich voelt met een kleur (groen voor goed, oranje voor mwoah, rood voor slecht), is het team veel beter op elkaar ingespeeld. De teamleden houden meer rekening met elkaar en helpen elkaar waar nodig. Dat komt de resultaten echt ten goede en daar krijg ik dan weer energie van.”
Ik ben goed in…
Sowieso in lezen, want je bent inmiddels aan het einde van dit artikel beland ;-) Hopelijk heb je een idee gekregen van waar je goed in bent. Succes met je sollicitatie!