CV maken

Header CV maken

CV maken: zo creëer je een uitstekend curriculum vitae

Een CV maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met de juiste handvatten is een CV maken zo gepiept. Zeker als je gebruik maakt van een CV-format, waarin je alleen nog maar je eigen gegevens hoeft te verwerken, kun je in een handomdraai een professioneel, uniek en creatief CV maken. Hier lees je alles over hoe je een CV maakt en welke informatie je daarvoor nodig hebt.

 

Een CV maken op basis van je ‘personal brand’

Een CV kun je zien als een reclamefolder voor jezelf. Daarom is het heel belangrijk dat een potentiële werkgever direct ziet wat voor vlees hij in de kuip heeft. Voordat je begint aan een CV maken, moet je voor jezelf bepalen hoe je wilt overkomen. Wat maakt jou uniek en onmisbaar als nieuwe collega? Met andere woorden: wat is jouw ‘personal brand’? Als je eenmaal duidelijk hoe je jezelf in de markt wil zetten, weet je ook welke eigenschappen en ervaring je uit moet lichten om positief op te vallen tijdens je sollicitatie..

 

CV maken: welke informatie zet je op je CV?

Na het bepalen van jouw unieke toegevoegde waarde, bepaal je welke gegevens je op je CV wil zetten. Natuurlijk zijn een aantal onderdelen op je CV onmisbaar, zoals je contactgegevens, je werkervaring en je opleidingen. Maar sommige informatie is optioneel. Heb je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan wat je kan helpen in de baan waarop je solliciteert? Wil je een foto op je CV zetten? Heb je cursussen gevolgd en zijn die (allemaal) relevant om te melden op je CV? Als je de antwoorden op deze en andere vragen voor jezelf al duidelijk hebt, scheelt dat een hoop tijd als je je CV gaat maken.

 

Klaar om een CV te maken? GO!

Uiteindelijk kan je voorbereiding nog zo goed zijn, op een gegeven moet je het gewoon dóen: begin met je CV te maken! Werk alle informatie uit en structureer ze netjes in een Word-document of zet het in een Google Docs CV-template. Je kan je teksten altijd later nog bijschaven. Wat goed helpt is iemand mee laten lezen; hij of zij heeft een frisse blik en kan je helpen met je ‘verkooppraatje’, omdat diegene er van een afstandje naar kijkt.

Natuurlijk wil je een CV maken dat opvalt. Ook al is de inhoud van je CV nog zo bijzonder en passend bij de vacature; toch is het van belang dat ook het design van je CV eruit springt. Je kan zelf aan de slag gaan met een bijzonder CV maken in Word. Met een leuk lettertype op je CV en wat kleur kun je je CV al met een paar eenvoudige handelingen mooier maken.

Maar het is nog een stuk makkelijker om al bestaande CV-sjablonen te gebruiken. Die zijn vaak een stuk opvallender en creatiever dan je zelf had kunnen maken, waardoor je niet snel meer onderop de stapel CV’s zal belanden!

 

CV maken? Kies een van onze creatieve CV-templates:

De opmaak van je CV

Bij een CV maken komt meer kijken dan alleen de inhoud. Ook hoe je CV eruit ziet is van groot belang. Zorg ervoor dat je consistent bent in je lettertypes, dus dat je overal hetzelfde lettertype in dezelfde grootte gebruikt. Daarnaast kun je door het gebruik van kleur je CV al een stuk opvallender maken. Geef bijvoorbeeld de tussenkopjes een kleur, of juist je functietitels, zodat deze extra opvallen.

Wil je liever een kant-en-klaar CV-template voor Microsoft Word gebruiken, waarin de layout van het CV alvast voor je is bedacht? Kijk dan eens in onze shop!

 

CV maken: de onderdelen

Ga je een CV maken, dan zijn een aantal onderdelen ‘verplicht’:

  • Contactgegevens: je volledige naam, adres en woonplaats, je telefoonnummer en je e-mailadres. Eventueel kan je ook de URL naar je LinkedIn-profielpagina vermelden.
  • Werkervaring: je huidige en vorige functies in anti-chronologische volgorde (meest recente werkervaring staat bovenaan). Vermeld je functietitel, de bedrijfsnaam en de jaren waarin je daar werkzaam was. Het wordt al helemaal een mooi CV als je ook je werkzaamheden en/of resultaten beschrijft. Heb je nog niet veel werkervaring? Dan kan een vaardigheden-CV de uitkomst bieden.
  • Opleidingen: hetzelfde idee als met je werkervaring, dus: naam van de opleiding, de naam van het opleidingsinstituut en de jaren waarin je deze opleiding hebt gevolgd. Je kan bijvoorbeeld ook nog aangeven of je een diploma hebt behaald en stages hebt gevolgd.
 

Aanvullende informatie

Als je een CV gaat maken, dan kun je naast bovenstaande ‘verplichte’ onderdelen nog veel meer informatie op je CV vermelden, waaronder:

  • Een foto
  • Een kort persoonlijk profiel
  • Gevolgde cursussen
  • Relevante nevenactiviteiten, zoals vrijwilligerswerk
  • Hobby’s en interesses
  • Talen- en computerkennis
  • Aanbevelingen
 

Een CV maken: handige tips

Wil je een CV maken dat professioneel is en niet onopgemerkt zal blijven? Lees dan deze tips:

 

1. Less is more: maximaal 2 à 3 pagina’s

Het advies is: beperk je CV tot 2 pagina’s, misschien 3 als je al veel werkervaring hebt. Zo dwing je jezelf om zo relevant mogelijk te zijn en zorg je ervoor dat de lezer niet overdonderd wordt door de hoeveelheid informatie. Aanvullende informatie kun je altijd nog kwijt op je LinkedIn-profiel.

 

2. Gebruik tussenkopjes

Ga je een CV maken, gebruik dan tussenkopjes voor de verschillende onderdelen, zoals ‘Werkervaring’ en ‘Contactgegevens’. Zo weet de lezer direct waar -ie moet zijn voor welke informatie.

 

3. Een CV maken op basis van een vacature

Het beste is om een standaard-CV klaar te hebben liggen dat je hier en daar aanpast op basis van de gevraagde ervaring in de vacature. Zo weet je zeker dat je altijd relevant bent voor de functie waarop je solliciteert.

 

4. Gebruik niet teveel lettertypes door elkaar

Een CV maken doe je met 1, maximaal 2 verschillende lettertypes. Anders wordt het al gauw te rommelig.

 

5. Sla je CV op als PDF

Heel belangrijk om de opmaak te behouden: verstuur je CV als PDF en niet als Word-document.

 

6. Spellingscheck-check-dubbelcheck

Schrijf foutloos. Niet helemaal zeker van je zaak? Laat je CV door iemand anders lezen en corrigeren.