CV maken in Word

Header CV maken in Word

CV opstellen: waar begin je mee?

Hoe je begint met je CV opstellen, is door goed na te denken welk verhaal je wilt vertellen. Je CV is namelijk de uitgelezen kans om jezelf te ‘verkopen’ aan een potentiële werkgever. Een bedrijf schetst aan de hand van je CV een beeld van jou als werknemer. Je overtuigt hen alleen als je goed weet wie je bent, wat je kan en waar je voor staat. Ga je je CV opstellen, dan is het dus belangrijk dat je in grote lijnen weet wat je ‘verkooppraatje’ wordt.

Weet je wat je gaat vertellen? Bedenk dan hoe je wil dat je CV eruit komt te zien. Een groot deel van het CV opstellen is namelijk zorgen dat de boel aantrekkelijk is vormgegeven. Je kunt bijvoorbeeld een CV-sjabloon kopen, zodat je zowel het design als de structuur alvast op orde hebt.

 

Wat is een CV?

Een CV (afkorting van ‘curriculum vitae’) is een document waarin je een beknopt maar duidelijk beeld geeft van je carrière tot nu toe. Een gemiddeld CV is 2 pagina’s lang. Je gebruikt een CV om minimaal je werkervaring, gevolgde opleidingen en personalia weer te geven, maar je kunt er ook nog vele andere onderdelen aan toevoegen. Naast je CV heb je meestal ook een korte motivatiebrief nodig om te solliciteren.

 

De onderdelen van een CV

Ieder CV is natuurlijk anders. Belangrijk is dat je in ieder geval de volgende zaken in je CV benoemt:

  • Je contactinformatie, want je wil natuurlijk goed bereikbaar zijn voor je potentiële werkgever
  • Je werkervaring: wat heb je gedaan en wat zijn je bereikte resultaten?
  • De opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd

Daarnaast bevat eigenlijk ieder modern CV de volgende onderdelen:

  • Een korte persoonlijke introductie waarin je jezelf voorstelt, als werknemer en als mens
  • Je vaardigheden en competenties, zodat de lezer weet wat je sterke punten zijn
  • Een duidelijke profielfoto

 

CV opstellen met behulp van een CV-template?

Bekijk hieronder handige Word-sjablonen waarmee je in een handomdraai je CV kunt opstellen.

 

Bekijk alle CV-templates

 

CV opstellen: voorbeeld

CV opbouw

Een goede opbouw van je CV is heel belangrijk. Hierboven zie je hoe je een voorbeeld van hoe je een CV kunt opstellen.

1. Werkervaring
Omschrijf hier de (belangrijkste en/of meest relevante) banen die je hebt gehad. Noem in ieder geval altijd de functietitel, de werkgever en de periode waarin je daar werkzaam bent geweest. Omschrijf concreet je werkzaamheden, verantwoordelijkheden en behaalde resultaten, het liefst puntsgewijs. De volgorde op je CV is eigenlijk altijd anti-chronologisch, dus het nieuwste eerst.

2. Profielfoto
In dit tijdperk van Google, Facebook en LinkedIn, raden wij aan om een profielfoto op je CV te plaatsen. Immers, je werkgever hoeft je naam maar in te tikken en hij ziet direct wie je bent. Lees wel eerst de do’s en don’ts voor een foto op je CV.

3. Personalia
‘Personalia’ is een verzamelnaam voor alle gegevens over jou als persoon, zoals je naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, URL naar je LinkedIn-profiel, etc. Kortom: al je persoonlijke gegevens en contactinformatie.

4. Persoonlijk profiel
Op een goed CV mag een persoonlijke introductie niet ontbreken. Geef hier antwoord op drie vragen: wie ben je, wat kan je en wat zoek je.

5. Opleidingen
Onder je werkervaring geef je aan welke opleidingen je hebt gevolgd. Beschrijf hier langdurige opleidingen, beginnend bij de middelbare school. Ben je starter op de arbeidsmarkt, dan is het verstandiger om je opleidingen bovenaan te zetten.

6. Competenties
Som hier je competenties, ook wel kernkwaliteiten of sterke punten genoemd, op. Beperk je het liefst tot 5 à 7 competenties. Geef er ook een toelichting bij. Wat toont aan dat jij over leidinggevende capaciteiten beschikt? Of waaruit blijkt dat jij creatief bent en oog voor detail hebt?

7. Cursussen
Heb je cursussen gevolgd of certificaten behaald die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert? Benoem die dan ook op je CV. Maak de lijst niet te lang en verwijs eventueel naar je LinkedIn-profiel voor een uitputtende opsomming.

8. Talen
Spreek, schrijf en versta je meerdere talen? Dan kan het waardevol zijn om dit op je CV te vermelden. Middels kleine grafiekjes kun je aangeven hoe goed je een taal beheerst, zoals in het CV voorbeeld.

Extra onderdelen op je CV
Bij het opstellen van je CV kun je zoveel onderdelen toevoegen als je zelf wilt, zolang ze maar relevant zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook referenties of korte quotes uit beoordelingen van collega’s of leidinggevenden vermelden. Of wat dacht je van hobby’s en interesses, kennis van specifieke software, nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk, publicaties en onderscheidingen.

 

Lees meer over hoe je een goed CV opstelt

   

CV opstellen in Word

Ga je een CV opstellen in Word, dan kun je dat zelf doen of met behulp van de ingebouwde CV-sjablonen van Microsoft Word. Je kunt er echter ook voor kiezen om een CV te downloaden. Met een kant-en-klaar CV-template profiteer je namelijk niet alleen van een mooi design, maar ook van een handige hulp bij het CV opstellen. De opbouw is namelijk al ingebakken in het CV-template, al kan je die ook nog altijd naar wens aanpassen.

Maak een mooi CV met een van onze opvallende CV-templates. Na aankoop ontvang je binnen een paar minuten een downloadlink per e-mail. Je kan dus direct aan de slag!

Onze CV-templates zijn inclusief:

  • Het CV als .docx-bestand, zodat je zelf je CV in Word kan maken
  • Optioneel: een bijpassend template voor je sollicitatiebrief als .docx-bestand
  • Eventueel de bijzondere lettertypes, iconen en grafieken die in je CV-format worden gebruikt
  • Een stappenplan voor het opstellen van je CV

Wil je je CV liever geheel door ons laten maken? Kies dan voor de CV-template invulservice, dan zetten bij jouw huidige CV om in een van onze CV-templates.

 

Tips voor het opstellen van je CV

Kun je wel wat tips gebruiken bij het CV opstellen? Je vindt ze hieronder:

Actief taalgebruik
Gebruik bij het opstellen van je CV actieve taal, zoals “Ik organiseerde…” of “Ik gaf leiding aan…” Dat leest lekker en je voorkomt dat je zinnen te lang worden.

Behaalde successen en resultaten
Behaalde resultaten doen het altijd goed op je CV. Maak ze zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld “30 procent meer omzet”.

Geen jargon
Vermijd jargon, want je kunt er nooit vanuit gaan dat de lezer van je CV precies weet wat deze termen inhouden.

Geen afkortingen
Schrijf afkortingen voluit, dat oogt netter en leest makkelijker.

Eerlijkheid
Wees altijd eerlijk, want de gevolgen van liegen op je CV kunnen heel groot zijn.

Speciale skills
Beschik je over speciale skills? Vermeld die dan ook op je CV, bijvoorbeeld als je een BHV-diploma hebt.

Gat in je CV?
Een gat in je CV, daar moet je wat mee. Wees eerlijk over de reden van je werkloze periode, of je nu ontslagen bent of zelf ontslag hebt genomen. Benoem wat je in de tussentijd wél hebt gedaan en kies eventueel voor een vaardigheden-CV, waarmee je de nadruk legt op je competenties in plaats van je (chronologische) werkervaring.

PDF met nette naam
Sla je CV op als PDF en geef het bestand een duidelijke, nette naam. Geen “CV v2 def.pdf”, maar liever “CV Marijke van Iersel.pdf”.

Geen typ- en taalfouten
Zorg ervoor dat je CV geen taal- of spelfoutjes bevat. Laat je CV het liefst nog even doorlezen door iemand anders, want met een frisse blik pik je die foutjes er zo uit.