Goed CV

Header goed CV

Waarom is een goed CV zo belangrijk?

Een goed CV is de basis van een goede sollicitatie. Samen met je motivatiebrief is het de ideale kans om jezelf te laten zien aan een potentiële werkgever. Het is dan ook heel belangrijk dat je in de eerste paar seconden al de aandacht weet te trekken en indruk maakt. Door een goed CV te maken, krijgt je potentiële werkgever in een oogopslag alle informatie te zien die hij nodig heeft.

 

Een goed CV maken met een CV-sjabloon

Zie je er tegenop om te solliciteren, omdat je bang bent dat je niet opvalt tussen de andere kandidaten? Maak dan een CV met een van onze opvallende CV-sjablonen. Na aankoop ontvang je binnen een paar minuten een downloadlink per e-mail. Je kan dus direct aan de slag met je CV.

 

Onze CV-templates zijn inclusief:

  • Het CV als .docx-bestand, zodat je zelf je CV in Word kan maken
  • Een bijpassend template voor je sollicitatiebrief als .docx-bestand
  • Eventueel de bijzondere lettertypes, iconen en grafieken die in het CV-template worden gebruikt
  • Een handleiding waarin we uitleggen hoe jij een goed CV kunt maken
 

Wil je je CV liever kant-en-klaar in je mailbox ontvangen? Kies dan voor de CV-template invulservice. Wij zetten jouw gegevens dan in een van onze CV-templates, zodat jij er geen omkijken naar hebt.

 

Welke onderdelen staan er in een CV?

Een goed CV is een gestructureerd, relevant overzicht van je carrière. De juiste opbouw is dan ook heel belangrijk. Op die manier ziet de lezer meteen wie je bent en waar je vaardig in bent. Als je de volgende onderdelen op je CV zet, ben je al een heel eind.

 

1. Foto
Met een foto op je CV maak je er meteen een heel persoonlijk document van, want je potentiële werkgever kan zich zo veel makkelijker een beeld van je vormen.

 

2. Persoonlijke gegevens
Een van de belangrijkste onderdelen van je CV is een overzicht van je contactgegevens en andere personalia. Daarom noem je op de eerste pagina van je CV in ieder geval altijd je naam, adres (alleen woonplaats kan ook), e-mailadres en telefoonnummer. Op die manier kan een recruiter of HR-medewerker je makkelijk bereiken.

 
Goed CV 1

 

3. Profiel
Een CV is een afspiegeling van wie jij bent. Dat gaat verder dan alleen een opsomming van je werkervaring en opleidingen. Een goed CV bevat ook een persoonlijke introductie, waarin je je potentiële werkgever in een paar zinnen duidelijk maakt wat jouw toegevoegde waarde voor de organisatie is, en wat je ambities en vaardigheden zijn. Zie het als een elevator pitch: een mooie kans om direct indruk te maken op je potentiële werkgever!

Je kunt ook je competenties opsommen en er eventueel concrete voorbeelden bij geven. Zeker als de ruimte op je CV beperkt is, is dit een handige manier om je CV net dat beetje meer schwung te geven.

 

4. Werkervaring
Op je CV benoem je je meest recente werkervaring als eerste. Daarna volgen, in anti-chronologische volgorde, de andere banen die je hebt gehad.

Som je werkzaamheden per functie op. Leg daarbij de nadruk op de belangrijkste werkzaamheden, vaardigheden en resultaten die relevant zijn voor de vacature waarop je solliciteert.

 

5. Opleidingen
Het laatste min of meer ‘verplichte’ onderdeel van je CV is een overzicht van de opleidingen die je hebt gevolgd.

Heb je al veel werkervaring, dan komen je opleidingen daar onder te staan. Werkervaring is namelijk relevanter voor je potentiële werkgever, omdat dat laat zien wat je in de praktijk allemaal al hebt gedaan. Als student, starter of na een carrièreswitch zijn je opleidingen meestal relevanter dan je werkervaring; in die gevallen zet je je opleidingen dus bovenaan.

 

6. Overige informatie
Vul je CV vervolgens aan met extra informatie, bijvoorbeeld over vrijwilligerswerk, nevenactiviteiten, hobby’s en interesses, talenkennis en/of computerkennis. Je kunt ook benoemen dat je referenties hebt.

 

Wat is de ideale lengte van een CV?

Het liefst beperk je je CV tot 2 A4’tjes. Heb je heel veel relevante, recente werkervaring, bijvoorbeeld omdat je interimmer bent, dan zijn 3 A4’tjes ook prima. Heb je weinig werkervaring, dan kun je ook met 1 A4’tje toe. Een goed CV is dus beknopt maar toch volledig. Wat de ideale lengte van een CV is, hangt dus af van hoeveel ruimte je nodig hebt om alle informatie te tonen die de recruiter wil zien.

Vuistregel: focus op wat echt relevant is voor de functie. Zet de belangrijkste informatie op de bovenste helft van de eerste pagina.

Heb je teveel werkervaring om je CV tot 2 A4’tjes te beperken? Zet dan je LinkedIn URL op je CV en beschrijf op je LinkedIn-profiel je volledige werkervaring. Dat scheelt ruimte op je CV, en zo kan de lezer zich toch een volledig beeld van je carrière vormen.

 

8 tips voor het maken van een goed CV

Een overtuigend CV maken is niet zo lastig als het misschien lijkt. Hieronder lees je 8 tips voor het maken van een goed CV. Zo ben je in no time een superheld in solliciteren.

 

  TIP 1   Gebruik een actieve, foutloze schrijfstijl.
Schrijf to-the-point, dus in een actieve schrijfstijl. Je CV is een persoonlijk document, dus je kunt het beste in de eerste persoon enkelvoud schrijven (“Ik ben…”, “Ik heb…”).

Klaar met je CV? Lees je CV door (het liefst hardop), of laat het iemand anders doorlezen, zodat je alle foutjes eruit kunt halen.

 

  TIP 2   Wees selectief en relevant.
Vaak ben je geneigd om oneindig door te gaan met het delen van informatie op je CV. De kunst is om te weten wanneer je moet stoppen ;-) Spits je CV het liefst ook toe op de vacature. Zo weet je zeker dat je echt relevant bent.

Neem zoiets als ‘nevenactiviteiten’. Die zijn belangrijk om te noemen op je CV, omdat ze aangeven wat je nog meer kan naast je (betaalde) werk. Maar maak er geen ellenlange lijst van. Noem dus alleen de nevenactiviteiten die bijdragen aan het beeld dat jij een uitstekende kandidaat voor de baan bent.

 

  TIP 3   Houd je CV kort maar krachtig.
Recruiters en HR-medewerkers hebben vaak geen tijd om CV’s met lange lappen tekst te lezen. Maar daarom snel ‘scanbare’ opsommingen met de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd.

Beschrijf je functies van de afgelopen 10 jaar wat uitgebreider; die laten het beste zien wie je nu bent. Werkervaring van langer geleden kan beknopt genoemd worden of je kan hiervoor verwijzen naar je LinkedIn-profiel.

 

  TIP 4   Geef voorbeelden bij je vaardigheden.
Zeggen dat je over een bepaalde eigenschap beschikt, is tegenwoordig niet meer genoeg. Onderbouw je vaardigheden met concrete voorbeelden. Door voorbeelden te gebruiken, kan je potentiële werkgever zich een goed beeld van je prestaties vormen.

Noem ook de mijlpalen die je binnen een functie hebt bereikt en de successen waar je trots op bent. Maak je prestaties concreet, met percentages en steekwoorden. Concrete voorbeelden spreken veel meer tot de verbeelding van de lezer en zorgen ervoor dat je CV overtuigender is.

 
Goed CV 2

 

  TIP 5   Zorg voor een nette layout van je CV.
Een goed CV begint met een nette layout. Je ervaring kan nog zo interessant zijn, maar als je een saai of chaotisch CV hebt, dan wordt een recruiter daar niet enthousiast van. Gebruik dus tussenkopjes om de structuur aan te geven. Door het juiste gebruik van kleur en lettertype krijgt je CV valt je CV op tussen je concurrenten.

Ben je geen grafisch vormgever, maar wil je toch een mooi CV? Kies er dan voor om een CV te downloaden.

 

  TIP 6   Gebruik een gangbare functietitel.
Bedrijven verzinnen tegenwoordig de meest creatieve functietitels. ‘Director of First Impressions’ voor een receptioniste, bijvoorbeeld. Klinkt flitsend, maar het kan ook verwarring zaaien. Gebruik daarom niet per se de functietitel die in je arbeidsovereenkomst staat, maar kies een gangbare functietitel die de lading van je werkzaamheden dekt.

Bijkomend voordeel hiervan is dat een gangbare functietitel beter wordt gevonden via zoekmachines en databases. Zo ben je in je vakgebied dus beter vindbaar door recruiters en HR-medewerkers.

 

  TIP 7   Gat in je CV? Geen zorgen.
Het kan best gebeuren dat je een tijdje in between jobs zit. Soms noodgedwongen, bijvoorbeeld omdat je ontslagen bent. Of het is een bewuste keuze om ontslag te nemen, omdat je je bijvoorbeeld volledig aan de opvoeding van je kinderen wil wijden.

Door eerlijk te benoemen wat je tijdens je werkloze periode hebt gedaan, geef je de recruiter geen kans om zelf een (onjuiste) invulling te geven aan het gat in je CV. Maak duidelijk dat je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling niet heeft stilgestaan.

Het managen van een huishouden met jonge kinderen kan bijvoorbeeld bijdragen aan je stressbestendigheid. Zolang je eerlijk bent en deze periode op een positieve manier benadert, hoeft een gat in je CV geen belemmering te zijn voor je sollicitatie.

 

  TIP 8   Gebruik een professionele profielfoto.
Recruiters kijken gemiddeld slechts 9 seconden naar een CV. Het is dus belangrijk om meteen goed voor de dag te komen! Een ‘foute’ foto op je CV kan ervoor zorgen dat je direct op de nee-stapel belandt. Kroeg- of vakantiefoto’s zijn een no go!

Een goed CV bevat een professionele, neutrale profielfoto die laat zien wie je bent en die energie en enthousiasme uitstraalt. Besteed hier dus voldoende aandacht aan.

 

Aan de slag!

Met bovenstaande tips heb je handvatten gekregen om een krachtig CV te maken. Ga je aan de slag met je CV, dan is ook de look & feel van je CV is heel belangrijk! Met een creatief CV weet je zeker dat je opvalt tussen de andere sollicitanten. Kies er daarom voor om een opvallend CV te downloaden. Zo heb je in een handomdraai een opvallend, professioneel CV waarmee je jezelf in de kijker kan spelen. Succes!