Sollicitatiebrief

Header sollicitatiebrief

Trek de aandacht met een goede sollicitatiebrief

Ga je solliciteren? Met alleen een goed CV ben je er nog niet: een goede sollicitatiebrief is tegenwoordig echt een must. Zo’n brief is namelijk dé kans om een recruiter ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de job. Je brief legt de connectie tussen jou en de baan. Waarom wil je deze baan? Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

In je brief laat je zien wat je motivatie is en wie jij bent als persoon achter je CV. Een goede sollicitatiebrief schrijven is niet eenvoudig, maar wel noodzakelijk als je een uitstekende eerste indruk wil maken.

   

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is de brief die je samen met je CV verstuurt als je gaat solliciteren. Het doel van je brief (in combinatie met je CV) is dat de interesse wekt van je nieuwe werkgever, en natuurlijk dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. In een sollicitatiebrief vertel je waarom je enthousiast bent over de vacature en waarom je voor deze organisatie wil werken. Ook laat je zien waarom je een geschikte kandidaat voor de functie bent.

In tegenstelling tot je CV, waarin je je carrière feitelijk beschrijft, maak je van je brief meer een verhaal. Je gebruikt concrete voorbeelden om aan te tonen dat je goed bent in je werk.

 
Korte motivatiebrief voorbeeld 1

 

Wat is het is verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

Het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief is grotendeels een kwestie van nuance. Een sollicitatiebrief is vooral een toelichting op je CV: waar heb je gewerkt, wat heb je gestudeerd, wat zijn je kwaliteiten? Een motivatiebrief geeft daarentegen meer achtergrond: je benadrukt wat jouw motivatie is om te reageren op de vacature. Eigenlijk beantwoord je in een sollicitatiebrief vooral ‘wat’-vragen, en in een motivatiebrief vooral ‘waarom’-vragen.

Toch is het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief in de praktijk heel erg klein. Vaak worden de twee woorden door elkaar gebruikt en wordt er hetzelfde mee bedoeld: een verhalende toelichting op je CV waarin je o.a. beschrijft waarom je een geschikte kandidaat voor de functie bent.

 

Verschillende soorten sollicitatiebrieven

Er zijn een aantal typen sollicitatiebrieven. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 

Een gewone sollicitatiebrief

Een goede sollicitatiebrief is meestal niet langer dan 300 woorden. Kort en krachtig dus. Maar hoe dwing je jezelf om snel tot de kern te komen in je brief? We hebben een aantal voorbeeld sollicitatiebrieven geschreven, zodat je daar inspiratie uit kunt putten.

  LEESTIP   Zo hou je je motivatiebrief kort en krachtig

 

Open sollicitatiebrief

Wil je werken bij een bepaald bedrijf, maar heeft deze organisatie op dat moment geen vacatures? Dan kun je ook een open sollicitatiebrief sturen. Omdat je niet kan teruggrijpen op een functieomschrijving, schrijf je een open sollicitatiebrief dus meer vanuit jezelf. Je laat met voorbeelden zien waarom jij goed bij de organisatie past en op welke afdeling je van toegevoegde waarde kan zijn. Uiteindelijk geldt bij een open sollicitatie vooral: wie niet waagt, die niet wint. Kwestie van de stoute schoenen aantrekken en gaan met die banaan.

  LEESTIP   Zo schrijf je een open sollicitatiebrief

 

Interne sollicitatiebrief

Ben je blij met je huidige werkgever en komt er een functie vrij die je interessant vindt? Vaak krijgen interne kandidaten voorrang in de sollicitatieprocedure. Ondanks dat je al bekend bent met het bedrijf en de mensen die er werken, moet je meestal toch een up-to-date CV en een brief sturen.

Een interne sollicitatiebrief verschilt op een paar punten van een gewone sollicitatiebrief, waaronder de aanhef (die mag persoonlijker) en de inleiding (waarin je refereert aan het feit dat het om een interne sollicitatie gaat).

  LEESTIP   Alle ins en outs over de interne sollicitatiebrief

 

Video sollicitatie

Ben je niet zo goed in het geschreven woord? Dan kun je in plaats van een brief ook een sollicitatie video maken. Dit is een kort filmpje waarin je jezelf voorstelt en laat zien waarom jij de beste kandidaat voor de job bent. In combinatie met je CV is een video sollicitatie een uitstekend middel om op te vallen tussen je concurrentie.

  LEESTIP   Alles over een video sollicitatie

 

Stagebrief

Ben je student en zoek je een stage? Om een goede stageplek te scoren moet je meestal solliciteren met je CV en een stagebrief. Hierin vertel je waarom deze stageplek en de organisatie je aanspreekt. Ook laat je zien waarom de stageplek aansluit bij je opleiding, en wat jouw eigen kwalificaties en competenties zijn. Met een goede stagebrief val je meteen op tussen de andere stagezoekers.

  LEESTIP   Aandachtspunten bij het schrijven van een stagebrief

 
Korte motivatiebrief voorbeeld 2

 

De opbouw van een sollicitatiebrief

De opbouw van je sollicitatiebrief is erg belangrijk. Gebruik het AIDA-model om je brief structuur te geven.

 

1. De aanhef

Begin je motivatiebrief altijd met een zakelijke doch persoonlijke aanhef.

 

Beste meneer Beljaarts,

 

  LEESTIP   De beste aanhef voor je sollicitatiebrief

 

2. De inleiding

Het verzinnen van een goede openingszin is lastig, maar wel erg belangrijk om de aandacht van de lezer te trekken. Enthousiasme werkt aanstekelijk: probeer de lezer meteen te overtuigen dat -ie echt verder moet lezen. Vertel in de eerste alinea ook in één zin op welke vacature je reageert en waar je deze hebt gevonden. Droge informatie, maar het kan maar beter duidelijk zijn.

 

Via Indeed ontdekte ik dat Organisatie X een Communicatiemedewerker zoekt. Ik las de functieomschrijving en dacht meteen: deze baan is mij op het lijf geschreven! In deze motivatiebrief zal ik u vertellen waarom.

 

  LEESTIP   41 creatieve openingszinnen voor je sollicitatiebrief

 

3. De kern

De kern van een goede sollicitatiebrief bestaat uit de reden waarom je solliciteert, wat je relevante ervaring is en wat jij de organisatie gaat brengen. In dit onderdeel van je brief geef je antwoord op de vraag: waarom jij? Wat is jouw toegevoegde waarde in deze functie en voor dit bedrijf? Wat onderscheidt jou van andere kandidaten? Uiteindelijk is dat wat de werkgever en recruiter willen horen. Met de STARR-methode schets je een goed beeld van jouw competenties en hoe jij die inzet in je werk.

 

4. De afsluiting

Time to shine! Dit is je laatste kans om een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren :-) Je doel is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Eindig dus met krachtige, proactieve bewoordingen en een sterke call to action.

 

Voor meer informatie verwijs ik u naar mijn CV in de bijlage. Graag zou ik mijn motivatie verder toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik kijk uit naar uw reactie.

 

  LEESTIP   22x de perfecte afsluiting van je sollicitatiebrief

 

5. De formele groet

Een sollicitatiebrief eindigt altijd met een (formele) groet en je naam.

 

Hartelijke groet,
Colin Peters

 
Opbouw sollicitatiebrief

 

De ideale lengte van je sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief of motivatiebrief is een standaard onderdeel van een sollicitatie. Je laat ermee zien wat jouw motivatie is om te reageren op een vacature. Je brief moet de aandacht trekken en overtuigend zijn, zodat je nieuwe werkgever jou uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Vaak geldt voor een sollicitatiebrief: less is more. Beperk je brief tot maximaal 1 A4, bestaande uit 3 tot 5 alinea’s (waarvan 1 alinea de inleiding is en 1 de afsluiting).

  LEESTIP   Zo krijgt jouw brief de ideale lengte

 

De beste schrijfstijl voor je sollicitatiebrief

Het doel van je sollicitatiebrief is te prikkelen en te overtuigen. Met een langdradige, wollige tekst ga je het niet redden. Wil je voorkomen dat je lezer afhaakt, gebruik dan een actieve schrijfstijl.

Actieve schrijfstijl in je motivatiebrief

  1. Maak van één lange zin, meerdere korte zinnen
  2. Schrap zoveel mogelijk hulpwerkwoorden
  3. Schrijf in de tegenwoordige tijd
  4. Gebruik een werkwoord in plaats van een zelfstandig naamwoord, als dat kan

  LEESTIP   Meer tips voor actief taalgebruik

 

Sollicitatiemail: de begeleidende e-mail bij je sollicitatie

Op de meeste vacatures kun je tegenwoordig solliciteren via de mail. Een professionele sollicitatiemail is heel belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat je bericht ongeopend in de digitale prullenbak van je potentiële werkgever belandt. Een sollicitatiemail is een korte e-mail met een verwijzing naar je CV en sollicitatiebrief in de bijlage. Het is dus geen vervanging van, maar een aanvulling op je brief. Een extra kans om op te vallen dus!

  LEESTIP   3 voorbeelden van een goede sollicitatiemail

 

CV en brief verstuurd, en nu?

Heb je je CV en sollicitatiebrief verstuurd, dan kan ‘het grote wachten’ beginnen. Meestal ontvang je binnen 1 tot 3 werkdagen een (automatische) ontvangstbevestiging. Bij veel vacatures wordt er een sluitingsdatum genoemd. Kort na deze datum zal je hopelijk een uitnodiging voor een kennismaking ontvangen, waarna je je kan gaan voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Maar het kan ook gebeuren dat je een afwijzing krijgt.

Heb je twee weken na de sluitingsdatum nog geen reactie op je brief gehad, dan is het de moeite waard om je sollicitatie na te bellen.

 
Voorbeeld open sollicitatiebrief
 

5 belangrijke tips als je een sollicitatiebrief schrijft

  1. Spits je sollicitatiebrief toe op de vacature. Een standaardbrief is echt een no-go. Een sollicitatiebrief is altijd maatwerk. Je mag best een basis klaar hebben liggen, maar laat ook echt dingen uit de functieomschrijving terugkomen in je brief.
  2. Noem geen negatieve redenen voor je sollicitatie. Show je passie voor je vakgebied en laat duidelijk merken dat jij deze baan echt ziet zitten. Enthousiasme werkt immers aanstekelijk!
  3. Sluit je brief af met een call to action. Spoor de lezer concreet aan om je uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.
  4. Zorg voor een nette layout. Of wat al helemaal mooi is: zorg ervoor dat je CV-template matcht met het design van je brief.
  5. Laat je brief nalezen. Iemand met een frisse blik haalt er zo nog een paar typ- en taalfoutjes uit.

  LEESTIP   Meer tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief

 

Succes!

Je hebt nu alle informatie over hoe je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft. Klim in de pen en laat je van je beste kant zien. Veel succes!