Sollicitatiebrief schrijven

Goede sollicitatiebrief schrijven is een must

Solliciteren is tegenwoordig haast een vak apart. Met alleen een goed CV ben je er nog niet. Je sollicitatiebrief is dé kans om een recruiter ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de job. Je sollicitatiebrief legt de connectie tussen jou en de baan. Waarom wil je deze baan? Wat maakt jou geschikt voor deze functie?

In je sollicitatiebrief laat je zien wat je motivatie is en wie de persoon achter het CV is. Een goede sollicitatiebrief schrijven is niet eenvoudig, maar wel een must als je een uitstekende eerste indruk wil maken. En daar helpen we je graag bij!

Sollicitatiebrief schrijven: 5 belangrijke tips

 1. Spits je sollicitatiebrief toe op de vacature. Een standaardbrief is echt een no-go.
 2. Vertel waarom je enthousiast bent over de vacature en het bedrijf. Wat is jouw toegevoegde waarde binnen de organisatie waar je solliciteert?
 3. Zorg voor een nette layout van je sollicitatiebrief. Of wat al helemaal mooi is: zorg ervoor dat je CV-template matcht met het design van je brief.
 4. Laat je sollicitatiebrief nalezen. Iemand met een frisse blik haalt er zo nog een paar typ- en taalfoutjes uit.
 5. Sluit je sollicitatiebrief af met een call to action, zoals: “Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek.”

In ons blog geven we meer tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief.

Sollicitatiebrief schrijven: de opbouw

Een goede opbouw van je sollicitatiebrief is erg belangrijk. Een sollicitatiebrief schrijven doe je in 4 alinea’s: opening, motivatie, ‘verkooppraatje’ en afsluiting.

Sollicitatiebrief schrijven opbouw

1. De opening

Het verzinnen van een goede openingszin is lastig, maar wel erg belangrijk om de aandacht van de lezer te trekken. Enthousiasme werkt aanstekelijk: probeer de lezer meteen te overtuigen dat -ie echt verder moet lezen. Bijvoorbeeld: “Ik las de vacature en dacht meteen: deze baan is mij op het lijf geschreven! In deze sollicitatiebrief zal ik u vertellen waarom.”

Vertel in de eerste alinea ook in één zin op welke vacature je reageert en waar je deze hebt gevonden. Droge informatie, maar het kan maar beter duidelijk zijn.

 

2. Je motivatie

Beschrijf in een aantal kernachtige zinnen wat je aanspreekt in de functie, waarom je de baan graag wilt en waarom je juist bij dit bedrijf wil werken. Laat hier ook zien welke relevante ervaring je hebt en stem dit zoveel mogelijk af op de vacaturetekst. Heel belangrijk: maak een authentieke indruk en wees altijd positief.

 

3. Het ‘verkooppraatje’

In dit onderdeel van je sollicitatiebrief geef je antwoord op de vraag: waarom jij? Wat is jouw toegevoegde waarde in deze functie en voor dit bedrijf? Wat onderscheidt jou van andere kandidaten? Uiteindelijk is dat wat de werkgever en recruiter willen horen.

 

4. De afsluiting

Time to shine! Dit is je laatste kans om een glimlach op het gezicht van de lezer te toveren :-) Je doel is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Eindig dus met krachtige, proactieve bewoordingen en een sterke call to action. Bijvoorbeeld: “Graag zou ik mijn motivatie nader toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik kijk uit naar uw reactie.” Laat je van je sympathiekste kant zien en de kans is groot dat jouw sollicitatiebrief op de ja-stapel belandt!

Lees onze blogs met tips voor het schrijven van je sollicitatiebrief

Sollicitatiebrief laten schrijven door professionals

Een goede sollicitatiebrief vereist aandacht en kennis. Als wij je sollicitatiebrief schrijven, ontvangen we dus graag zoveel mogelijk informatie over jou en de vacature waarop je wil reageren. Zo zorgen we er samen voor dat jouw sollicitatiebrief echt de aandacht trekt!

Laat je je sollicitatiebrief schrijven door onze professionele tekstschrijvers, dan doen we het volgende:

 • De inhoud van je brief wordt toegespitst op de vacature
 • De brief wordt ingedeeld aan de hand van het AIDA-model
 • De toon van je sollicitatiebrief matcht met die van het bedrijf
 • Je sollicitatiebrief is persoonlijk en weerspiegelt wie jij bent
 • Je brief is een krachtig, soepel lopend, pakkend verhaal
 • Je sollicitatiebrief wordt grondig gecheckt op spelling, taal- en typfouten

Zo gaan deze service in z’n werk:

 1. Vul het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in
 2. Na het versturen van het formulier kun je direct betalen
 3. Als je voor de digitale vragenlijst hebt gekozen, ontvang je direct een link hiernaartoe
 4. Als je voor het telefonische interview hebt gekozen, wordt er zo snel mogelijk een datumvoorstel gestuurd
 5. Na het verzamelen van de aanvullende informatie via het interview of de vragenlijst gaan wij aan de slag met je sollicitatiebrief
 6. Binnen 5 werkdagen ontvang je je nieuwe sollicitatiebrief, zodat je ‘m later zelf nog kunt bewerken. Heb je je brief sneller nodig? Dan kunnen we het proces tegen een kleine meerprijs versnellen tot binnen 2 werkdagen.
 7. Je kunt uiteraard nog feedback geven, die we verwerken in je brief. Daarna ontvang je ook het Word-bestand, zodat je je brief zelf kunt bewerken.
 8. Je bent klaar voor een stralende sollicitatie!
  Deze service is weer beschikbaar in 2022.