Sollicitatiegesprek

Header sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Nu is het tijd om echt werk te maken van je sollicitatie. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor een succesvol sollicitatiegesprek. Van veelgestelde sollicitatievragen tot de beste sollicitatiekleding. Zo ben jij straks helemaal klaar om jezelf van je beste kant te laten zien!

   

Wat is een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek is een eerste kennismaking tussen een sollicitant en een werkgever die op zoek is naar een nieuwe werknemer. Meestal reageer je als sollicitant op een vacature door een CV en sollicitatiebrief op te sturen. Lijkt er op basis hiervan een match te zijn? Dan wordt er een sollicitatiegesprek ingepland. Bij wederzijdse interesse kan er ook een tweede sollicitatiegesprek, assessment en uiteindelijk een arbeidsvoorwaardengesprek worden gehouden.

Tweede sollicitatiegesprek 1

 

Verschillende soorten sollicitatiegesprekken

Er zijn een aantal typen sollicitatiegesprekken. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek is een kennismaking tussen een sollicitant en de toekomstige werkgever. Tijdens dit gesprek leer je elkaar beter kennen en kun je ontdekken of wat op papier een goede match lijkt te zijn, ook in het echt een goede match is. Bij een grote organisatie is er meestal iemand van HR bij het gesprek aanwezig, al dan niet in combinatie met de teammanager. Bij een kleinere organisatie is het vaak de directe leidinggevende die het gesprek voert.

  LEESTIP   Zo maak je een goede indruk tijdens het eerste sollicitatiegesprek

 

Tweede sollicitatiegesprek

In het tweede gesprek wordt specifieker gekeken naar de match tussen jouw persoonlijkheid en dat van het bedrijf en team. Ook worden er in een tweede sollicitatiegesprek vaak inhoudelijke vragen gesteld over je werk en over je persoonlijkheid.

  LEESTIP   Alles over het tweede sollicitatiegesprek

 

Arbeidsvoorwaardengesprek

Wil het bedrijf dat jij voor hen komt werken, en vind jij dat ook een goed idee? Dan ga je praten over de details van je contract en de arbeidsvoorwaarden, en je onderhandelt over je salaris. Dit doe je in een arbeidsvoorwaardengesprek.

 

Online sollicitatiegesprek

Soms vindt een sollicitatiegesprek niet op kantoor plaats, maar via een videoverbinding zoals Skype, Teams of Zoom. Dit is een makkelijke manier om elkaar te leren kennen, zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Wil je weten waar je op moet letten als je uitgenodigd bent voor een online sollicitatiegesprek? Bekijk dan onze tips.

  LEESTIP   10 tips voor een succesvol online sollicitatiegesprek

 

Intern sollicitatiegesprek

Het zou zomaar kunnen gebeuren: je werkt bij een leuk bedrijf en ziet een interessante interne vacature langskomen. Tijd voor een interne sollicitatie! Dit heeft een aantal voordelen, bijvoorbeeld dat je werkgever al weet wat voor vlees -ie in de kuip heeft, en dat jij het bedrijf al door en door kent. Toch moet je een intern sollicitatiegesprek ook altijd goed voorbereiden.

  LEESTIP   Aandachtspunten bij een interne sollicitatie

 

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie reageer je niet op een advertentie of openstaande vacature, maar laat je uit eigen beweging weten dat je graag bij een organisatie wilt werken. Wist je dat 20% van de vacatures wordt vervuld via een open sollicitatie? Je valt meteen op en je laat zien dat je enthousiast en initiatiefrijk bent. Dat zijn eigenschappen die werkgevers zeker waarderen!

  LEESTIP   Zo ga je te werk bij een open sollicitatie

 
Interne sollicitatie 3

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goed sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook kun je jezelf, door je goed voor te bereiden, van je beste kant laten zien. Op die manier weet je je gesprekspartners te overtuigen van jouw geschiktheid voor de baan. Ben jij klaar om indruk te maken? Met onze checklist ‘Voorbereiding sollicitatiegesprek’ ga je het gesprek vol zelfvertrouwen tegemoet.

 

Zo bereid je een sollicitatiegesprek voor

  • Lees de vacature en je eigen sollicitatiebrief nog een keer door
  • Verdiep je in de organisatie en je gesprekspartner(s).
  • Bedenk je antwoord op de meest gestelde sollicitatievragen.
  • Bedenk zelf ook een paar vragen die je kunt stellen.
  • Bereid een korte introductie over jezelf voor.
  • Zoek op waar je moet zijn, en hoe laat.
  • Kies een professionele, nette outfit.
  • Leg de spullen klaar die je mee wil nemen naar het gesprek.
  • Online sollicitatie? Check of je camera, microfoon en wifi goed werken.
  • Tweede sollicitatiegesprek? Bepaal je salarisindicatie.
 

  LEESTIP   Bekijk de ultieme checklist voor de voorbereiding op een sollicitatiegesprek

 
Voorbereiding sollicitatiegesprek 1

 

Jezelf voorstellen: hoe doe je dat?

Je hebt maar een kans voor een goede eerste indruk. Het is dus heel belangrijk dat je jezelf in een sollicitatiegesprek direct goed neerzet als een prettige, geschikte kandidaat. Dat doe je met een krachtige elevator pitch, een korte tekst waarmee je jezelf voorstelt aan je gesprekspartner. Met een elevator pitch maak je de ander nieuwsgierig en toon je je toegevoegde waarde, in de hoop dat je gesprekspartner je daarmee een interessante kandidaat voor de vacature vindt.

In een elevator pitch vertel je wie je bent, waar je goed in bent, waar kan je anderen mee kan helpen en wat je wil bereiken. Je houdt een elevator pitch kort, hooguit een minuut. Op die manier weet je toekomstige werkgever meteen wie hij voor zich heeft en kan hij zich al een beeld vormen van jou als werknemer.

  LEESTIP   Zo maak je een overtuigende elevator pitch

 

Sollicitatievragen: wat kan je verwachten?

Om tijdens een sollicitatiegesprek meer over jouw kennis en kwaliteiten te weten te komen, zal je toekomstige werkgever verschillende sollicitatievragen stellen. Er zijn een paar sollicitatievragen die bijna altijd wel worden gesteld. Je kunt de antwoorden op deze vragen thuis alvast voorbereiden, zodat je niet met je mond vol tanden staat. Denk een paar stappen vooruit, zodat je ook al voorbereid bent als je gesprekspartner gaat doorvragen.

 

Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek

 

  LEESTIP   Bekijk de 102 meestgestelde sollicitatievragen

 

Kleren maken de man: solliciteer in een professionele outfit

Nette sollicitatiekleding draagt zeker bij aan een succesvol sollicitatiegesprek. Niet in de laatste plaats omdat je je zelfverzekerder voelt in de juiste kleding. Welk type sollicitatiekleding gepast is, hangt onder andere af van het bedrijf waar je solliciteert. Over het algemeen geldt: trek naar een sollicitatiegesprek liever een iets te formele outfit aan, dan kleding die te casual is.

  LEESTIP   Check alle do’s en dont’s over sollicitatiekleding

 
Vertel eens wat over jezelf 2
 

Na afloop van een sollicitatiegesprek

Heb je eenmaal een sollicitatiegesprek gehad? Dan kan het even duren voordat je weer reactie krijgt. Misschien wil je werkgever nog andere kandidaten spreken. Of zijn er mensen op vakantie, waardoor het langer duurt voordat er een knoop wordt doorgehakt. Meestal vertelt je potentiële werkgever aan het einde van het gesprek wanneer ze weer contact met je opnemen. Heb je na deze periode nog niets gehoord, dan kun je gerust even nabellen.

  LEESTIP   De voordelen van een sollicitatie nabellen

 

Hoe jammer het ook is, soms wordt je na een sollicitatiegesprek afgewezen voor de baan. Daar mag je best even van balen! Maar probeer de afwijzing toch te zien als een leermoment waar je uiteindelijk weer een beter mens van wordt. Vraag om feedback en gebruik die om je volgende sollicitaties weer beter te maken. Zo zorg je er zelf voor dat de afwijzing op je sollicitatie leidt tot iets positiefs.

  LEESTIP   Omgaan met een afwijzing na het sollicitatiegesprek

 

Succes met je sollicitatiegesprek!

Je hebt nu alle informatie over hoe je een succesvol sollicitatiegesprek voert. Zoals voor zoveel dingen geldt ook bij een sollicitatiegesprek: een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt alvast een elevator pitch schrijven en antwoorden op veelgestelde sollicitatievragen verzinnen. Ook een professionele sollicitatie outfit draagt bij aan de uitkomst van het gesprek. Zolang je enthousiasme, zelfvertrouwen en positiviteit uitstraalt, zit het met je eerste indruk wel snor. Veel succes!